środa, 4 stycznia 2012

Buniowo-budyniowo


Kruche babeczki z budyniem .


Czas : 30 minut
Składniki :
10 dag kruchych ciasteczek  kakaowych
5 dag masła + masło do wysmarowania foremek ( 1 łyżeczka )+ 1 łyżka do masy budyniowej
4 łyżeczki bułki tartej do wysypania foremek
2 szklanki mleka
1 budyń waniliowy ( mały tzn. taki na pól litra mleka )
Utrzeć ciasteczka z masłem .Foremki do tartinek ( 6 o średnicy 10 cm ) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą .
Masę z ciasteczek podzielić na 4 części i wyłożyć nią spody i boki  foremek do tartinek ( takich o średnicy ok 10 cm ).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 * C . Wstawić foremki i piec 40 minut .
Wyjąć . Ostudzić .
Zagotować mleko ( po odlaniu 1/2 szklanki ) z 1 łyżką masła i cukrem .Rozrobić budyń z pozostałym mlekiem i ugotować gęsty budyń . Przestudzić . Nałożyć porcje masy budyniowej na kruche babeczki - obłożyć owocami , kawałkami czekolady i co tam kto lubi.
Oczywiście przed podaniem wyjąć babeczki z foremek- u mnie musiałam fotografować ciepłe w foremkach bo inaczej by do zdjęcia nie doczekały .

Brak komentarzy: