czwartek, 5 stycznia 2012

,, Kurnej chaty” – jak drzewiej Damy gotowały


Delikatny gulasz wieprzowy  z aromatyczną kaszą gryczaną – czyli sobotni obiadek Damy.





Czas :1,5 godziny

Składniki :

35 dag chudego mięsa od szynki
1 szklanka grzybów suszonych ( krojonych )
2 duże cebule
1 łyżka masła
3 łyżki oleju
sól
pieprz mielony
lubczyk suszony sproszkowany
1 łyżeczka powideł śliwkowych
10 dag suchej kaszy gryczanej

Mięso pokroić w kostkę jak na gulasz .Posolić i popieprzyć mięso .Na patelni rozgrzać tłuszcz ( olej i masło ) i obsmażyć na nim mięso .Podlać 1 szklanką wody .Dodać pokrojoną w cienkie ,, piórka „ cebulę .I gotować na małym gazie .W tym czasie -grzyby zalać 2 szklankami wody i gotować 30 minut . Odcedzić – wlewając wywar do gulaszu .Grzyby pokroić w paseczki i wrzucić do mięsa . całość dusić pod przykryciem ( przy uchylonej pokrywce )  ok. 30 minut. Doprawić do smaku lubczykiem , powidłami , pieprzem  .Wsypać kaszę gryczaną i gotować mieszając aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka .
Potrawa ma przypominać konsystencją Risotto .

Brak komentarzy: