środa, 25 stycznia 2012

Gołąbki z kaszą gryczaną w sosie pieczarkowym


Przepisów na gołąbki jest cała masa. Najczęściej robię te z ryżem z kapusty białej w sosie pomidorowym . Tym razem postanowiłam zrobić gołąbki z kaszą gryczaną w kapuście pekińskiej z sosem pieczarkowym .



 Czas :1,5 godziny

Składniki :
12 wierzchnich liści z kapusty pekińskiej
25 dag mięsa mielonego
10 dag kaszy gryczanej
3 cebule
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka masła
5 łyżek oleju słonecznikowego
2 łyżki sosu sojowego grzybowego
1 kostka bulionu cielęcego Knorra
1/2 szklanki śmietanki słodkiej
2 łyżki mąki
2 łyżki usiekanego koperku

Liście kapusty ułożyć w szerokim garnku i zalać wrzątkiem . Zagotować i parzyć 5 minut. Ostrożnie wyjąć liście z wrzątku i natychmiast wrzucić do zimnej wody . Odsączyć . Ostudzić . Cebule drobno pokroić i usmażyć na 3 łyżkach oleju. Kaszę gryczaną ugotować na sypko . Mięso , cebulę , kaszę , sos sojowy, Pieprz i majeranek dokładnie wymieszać . Na każdy liść kłaść łyżkę farszu . Zawijać tak jak tradycyjne gołąbki, podwijając brzegi pod spód. Gołąbki układać w szerokim garnku . Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na maśle na rumiano. Posypać pieczarkami ułożone w garnku gołąbki ( dodając tłuszcz ze smażenia). W 1 litrze  gorącego wywaru z parzenia liści rozpuścić kostkę bulionową i zalać tym gołąbki. Dusić pod przykryciem 25 minut .Zlać wywar z gotowania gołąbków . Zrobić białą zasmażkę z mąki z 2 łyżkami oleju. Rozprowadzić wywarem z duszenia gołąbków zmieszanym ze śmietaną . Wsypać koperek . Wlać do garnka z gołąbkami . Zamieszać poruszając garnkiem . Dusić na małym gazie 5 minut. Doprawić sos sosem sojowym grzybowym jeśli trzeba .

Podawać z sosem .
Tak samo można zrobić używając kapusty białej . Dusi się wtedy gołąbki dłużej. Te robione z kapusty są mniejsze i delikatniejsze .

Brak komentarzy: