środa, 25 stycznia 2012

Pierogi z kaszą i grzybami

Zdjęcie 


Delikatne . Tanie . Łatwe do zrobienia .Jeśli do ciasta dodamy kurkumy zrobią się wyjątkowo dekoracyjne .

Czas :1 godzina

Składniki :
2 szklanki mąki + mąka do posypywania
1,2 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
kilka łyżek oleju
1 woreczek  kaszy jęczmiennej  (  – 10 dag suchej )
1 cebula
½ pęczka usiekanej zielonej pietruszki
sól
pieprz mielony 
garść grzybów suszonych
1 łyżeczka kurkumy
Grzyby namoczyć .Do garnka włożyć woreczek z kaszą , wrzucić namoczone grzybki , lekko posolić - zalać wodą i gotować 20 minut .
3
Odcedzić .Kaszę wyjąć z woreczka . Grzyby drobno pokroić i dodać do kaszy .Cebulę usiekać bardzo drobnoi usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju .
Usmażoną dodać do kaszy . Wsypać pokrojoną natkę .Wymieszać i doprawić do smaku .
8
Mąkę wsypać do miski .Dodać szczyptę soli , kurkumę , 3 łyżki oleju . Zaparzyć mąkę wrzącą wodą i wymieszać drewnianą łyżką .
9
Potem wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta rękami ( ostrożnie bo kurkuma barwi ) .Zawinąć ciasto w folię spożywczą by nie wysychało .
10
Brać po kawałku ciasta - rozwałkowywać
11
i wycinać szklanką krążki .
12
Nakładać farsz ( łyżeczka farszu na krążek ) .
13
Zlepiać pierożki . Układać na wysypanej mąką tacce .
14
Gotować w osolonej wodzie ( partiami ) z dodatkiem 2 łyżek oleju - minutę od wypłynięcia .
15
Wyjmować łyżką cedzakową . Podawać okraszone skwarkami , cebulką ,rozpuszczonym masłem  lub zarumienioną  bułką tartą .
Z tej porcji wychodzi ok. 60- 70 małych pierożków ( wycięte szklanką z płaską łyżeczką farszu ).
Posypuję pokrojonym szczypiorkiem bo pierogi są delikatne w smaku i szczypior fajnie ich smak uzupełnia.

Gotuję grzyby razem z kaszą z 2 powodów .Po pierwsze kasza przechodzi smakiem grzybów . Po drugie mam ugotowane za jednym razem i kaszę i grzyby i tylko 1 garnek do zmywania .




1 komentarz:

Marysia pisze...

mmmmm! już mi zaburczało w brzuchu!