wtorek, 24 stycznia 2012

Kapuśniak z pieczarkami

Delikatny , prosty kapuśniaczek na kurczaku .



Czas : 1 godzina

Składniki :
2  udka z  kurczaka
¼ małej główki kapusty ( najlepiej młodej )
2 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
½ pory
przecier pomidorowy do smaku
4 średnie ziemniaki
8- 10 średnich pieczarek
2 łyżki masła
1 łyżka usiekanego koperku
1 łyżka usiekanej natki pietruszki
1  Bulionetka drobiowa Knorra ( lub inna ulubiona przyprawa do zup )
Delikat ,, Moc koperku i pietruszki " Knorra do smaku
1,2  litra wody 

Kurczaka podzielić na kawałki . Kapustę pokroić drobno w paski  , a ziemniaki w ósemki . Marchewkę pokroić w talarki .Do garnka włożyć kurczaka , kapustę , warzywa , pokrojone ziemniaki . Zalać wodą . Dodać Bulionetki .Na maśle podsmażyć na rumiano pokrojone w plasterki pieczarki .Dołożyć do garnka . Gotować na średnim gazie przez 45-60 minut. Wyjąć mięso i warzywa ( pokrojona marchew zostaje)2
Doprawić zupę przecierem pomidorowym i pozostałymi przyprawami .
Obrać  mięso z udka z kości , skórek i chrząstek i włożyć połowę  do zupy ( resztę użyć na paszteciki .Wsypać koperek.

Podawać posypane dodatkowo natką  pietruszki z ,, Drożdżowymi pasztecikami z kurczakiem ". 

Brak komentarzy: