poniedziałek, 16 stycznia 2012

Kartoflanka Niani

Zupy z cyklu ,,Niani " to wspomnienie tego , że mój wnuczek Kubuś przez pewien czas chodził zamiast do przedszkola do niani ( czyli znajomej która się nim opiekowała ) . Od niej podchwyciłam pomysł na robienie różnych zup z takimi malutkimi pulpecikami . Przekonałam się , że dzieci je uwielbiają .


Następna zupa z cyklu zup Niani . Pożywna . Smaczna . Tania .




Czas :45 minut

Składniki :1/2 kg mięsa mielonego
                  1 marchew
                  ½ pietruszki
                  1/8 selera
                  ½ pory
                  2 liście laurowe
                  4 ziela angielskie
                  pieprz mielony
                  2 kostki bulionu drobiowego Knorra ( lub 1 Bulionetka drobiowa )
                 2 łyżki  majeranku
2 łyżki kminku
                  ½ szklanki słodkiej śmietanki
                  2 łyżki usiekanego koperku
2 łyżki usiekanej natki pietruszki
                  5 średnich ziemniaków
                  1 ½ litra wody

Warzywa utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) , porę drobno usiekać . Ziemniaki pokroić w kostkę , a marchew w ozdobne plasterki. Wszystko zalać woda . Zagotować z przyprawami .Na wrzący wywar wrzucać kulki robione z mięsa mielonego ( wielkości orzecha laskowego ) . Gotować 30 minut . Doprawić pieprzem , majerankiem , kminkiem .Wyjąć łyżką cedzakową część ziemniaków , rozetrzeć je widelcem na papkę  i włożyć do zupy .Dodać śmietankę i koperek .

Typowe danie jednogarnkowe .

1 komentarz:

Izka pisze...

Pysznie. Też lubię zupy z pulpecikami, przypominaja mi domowe obiady właśnie "za dzieciaka" :)