czwartek, 26 stycznia 2012

,,Kukuryku,, z dżungli


Kogut inspiruje Węża do  poszukiwania tropikalnych smaków .


Tytuł przepisu to taka zabawa słowem- chodzi o nazwy  chińskich znaków zodiaku ( Wąż to ja - Kogut - Mama ).
Zabawa dotyczyła konkursu na dania z kuchni orientalnej z makaronem ryżowym.




Czas: 1 godzina

Składniki :

2 piersi z kurczaka ( pojedyncze )
1 puszka ,,Koktajlu z  owoców tropikalnych Tao-Tao „
sos  słodko- kwaśny chili  Tao-Tao
sos śliwkowy Tao-Tao
papryka mielona
pieprz cytrynowy 
sól
4 łyżki oleju sezamowego
½ szklanki mleczka kokosowego
2 łyżki  wiórek kokosowych
1 łyżeczka miodu  
2 łyżki  rodzynek
1 łyżka pokrojonego w paseczki pigwowca w syropie  
5 dag suchego makaronu ryżowego wstążki

Piersi natrzeć pastą zrobioną z sosu słodko-kwaśnego Tao-Tao , pieprzu, papryki, 1 łyżki oleju, sosu śliwkowego , miodu   i zostawić na 15 minut. Rodzynki  sparzyć wrzącą wodą . Odsączyć . Piersi smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Przełożyć  do rondla . Dodać owoce z puszki wraz z zalewą, rodzynki , pigwowiec , wiórki kokosowe i mleczko kokosowe.  Dusić przez 45 minut , aż kurczak i owoce będą miękkie , a sos odparuje i będzie gęsty . Doprawić do smaku .
Makaron zalać wrzątkiem  i zostawić pod przykryciem 5 minut .Odcedzić .
Podawać układając mięso na makaronie a sos osobno .

Brak komentarzy: