Kogut inspiruje Węża do poszukiwania tropikalnych smaków .
Tytuł przepisu to taka zabawa słowem- chodzi o nazwy chińskich znaków zodiaku ( Wąż to ja - Kogut - Mama ).
Zabawa dotyczyła konkursu na dania z kuchni orientalnej z makaronem ryżowym.
Czas: 1 godzina
Składniki :
2 piersi z kurczaka ( pojedyncze
)
1 puszka ,,Koktajlu z owoców tropikalnych Tao-Tao „
sos słodko- kwaśny chili Tao-Tao
sos śliwkowy Tao-Tao
papryka mielona
pieprz cytrynowy
sól
4 łyżki oleju sezamowego
½ szklanki mleczka kokosowego
2 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżeczka miodu
2 łyżki rodzynek
1 łyżka pokrojonego w paseczki
pigwowca w syropie
5 dag suchego makaronu ryżowego
wstążki
Piersi natrzeć pastą zrobioną z
sosu słodko-kwaśnego Tao-Tao , pieprzu, papryki, 1 łyżki oleju, sosu śliwkowego
, miodu i zostawić na 15 minut. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą . Odsączyć . Piersi smażyć
na rumiano na rozgrzanym oleju. Przełożyć do rondla . Dodać owoce z puszki wraz z
zalewą, rodzynki , pigwowiec , wiórki kokosowe i mleczko kokosowe. Dusić przez 45 minut , aż kurczak i owoce
będą miękkie , a sos odparuje i będzie gęsty . Doprawić do smaku .
Makaron zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem 5 minut .Odcedzić .
Podawać układając mięso na
makaronie a sos osobno .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz