niedziela, 29 stycznia 2012

Ogórkowa z kwiatem i lubczykiem



A w zasadzie z kwiatkami .Testuję zastosowanie dla przyprawy ,, Kwiaty jadalne " .Tak na logikę to tak jak wszystkie ,, zielsko" nadaje sie do zup .
Czas : 1 godzina
Składniki:
1/2 kg porcji rosołowej z kurczaka ( czyli korpus po wycięciu piersi i udek )
5 twardych dobrych ogórków kiszonych ( średniej wielkości )
2 duże ziemniaki
1 duża marchewka ( dałam pół czerwonej i pół żółtej )
kawałek selera
kawałek białej części pora
1 łyżka przyprawy ,,Kwiaty jadalne"
pieprz czarny mielony
słodka śmietanka lub kwaśna śmietanka - dowolnie
kilka gałązek lubczyku ( jak do rosołu )
4 łyżki pokrojonego koperku
2 łyżki natki pietruszki
przyprawa do zup ( ulubiona do smaku - ja używam kostki bulionowej drobiowej Knorra )
maggi w płynie
1 łyżka masła
1 litr wody

 
Umyć i przeciąć na kilka kawałków korpus z kurczaka. Oczyścić warzywa , umyć .Pokroić - por w pół plasterki , ziemniaki w kostkę , marchew w ozdobne plasterki , seler w cienkie słupki .


Ułożyć w garnku , dodać lubczyk związany nitką ,przyprawę do zup - zalać wodą .Gotować ok. godziny . W tym czasie ogórki utrzeć na tarce jarzynowej .
Na patelni rozgrzać masło i smażyć na nim utarte ogórki .

Wyjąć z zupy korpus z kurczaka , lubczyk .Włożyć ogórki . Wsypać przyprawę ,, Kwiaty jadalne " .Gotować 10 minut na małym gazie . Doprawić do smaku pieprzem i maggi .Podawać posypaną pokrojonym koprem , natką - ze śmietanką lub bez .
Teraz o różnicach między tą zupą a gotowaną bez przyprawy ,, Kwiaty spożywcze ". Pojawia się dodatkowa nuta zapachowa i smakowa - to tak jak zupa ugotowana z lubczykiem i bez . Niestety po dodaniu śmietany ta nutka znika - tak więc proponuję jeść raczej bez śmietany .
Wydaje mi się , że ta przyprawa może nadać potrawom specyficznego delikatnego posmaku . Nie zmienia charakteru potrawy a tylko ją delikatnie wzbogaca . Zupa jest smaczna - lekko inna niż ta zwykła .

Brak komentarzy: