A w
zasadzie z kwiatkami .Testuję zastosowanie dla przyprawy ,, Kwiaty jadalne
" .Tak na logikę to tak jak wszystkie ,, zielsko" nadaje sie do zup .
Czas
: 1 godzina
Składniki:
1/2
kg porcji rosołowej z kurczaka ( czyli korpus po wycięciu piersi i udek )
5
twardych dobrych ogórków kiszonych ( średniej wielkości )
2
duże ziemniaki
1
duża marchewka ( dałam pół czerwonej i pół żółtej )
kawałek
selera
kawałek
białej części pora
1
łyżka przyprawy ,,Kwiaty jadalne"
pieprz
czarny mielony
słodka
śmietanka lub kwaśna śmietanka - dowolnie
kilka
gałązek lubczyku ( jak do rosołu )
4
łyżki pokrojonego koperku
2
łyżki natki pietruszki
przyprawa
do zup ( ulubiona do smaku - ja używam kostki bulionowej drobiowej Knorra )
maggi
w płynie
1
łyżka masła
1 litr wody
1 litr wody
Umyć i przeciąć na kilka kawałków korpus z kurczaka. Oczyścić warzywa , umyć .Pokroić - por w pół plasterki , ziemniaki w kostkę , marchew w ozdobne plasterki , seler w cienkie słupki .
Ułożyć w garnku , dodać lubczyk związany nitką ,przyprawę do zup - zalać wodą .Gotować ok. godziny . W tym czasie ogórki utrzeć na tarce jarzynowej .
Na patelni rozgrzać masło i
smażyć na nim utarte ogórki .
Wyjąć
z zupy korpus z kurczaka , lubczyk .Włożyć ogórki . Wsypać przyprawę ,, Kwiaty jadalne
" .Gotować 10 minut na małym gazie . Doprawić do smaku pieprzem i maggi .Podawać
posypaną pokrojonym koprem , natką - ze śmietanką lub bez .
Teraz
o różnicach między tą zupą a gotowaną bez przyprawy ,, Kwiaty spożywcze ".
Pojawia się dodatkowa nuta zapachowa i smakowa - to tak jak zupa ugotowana z
lubczykiem i bez . Niestety po dodaniu śmietany ta nutka znika - tak więc
proponuję jeść raczej bez śmietany .
Wydaje
mi się , że ta przyprawa może nadać potrawom specyficznego delikatnego posmaku
. Nie zmienia charakteru potrawy a tylko ją delikatnie wzbogaca . Zupa jest
smaczna - lekko inna niż ta zwykła .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz