sobota, 21 stycznia 2012

Pomarańczowy karczek


Uwielbiam mięsa doprawione konfiturą z gorzkich pomarańczy .Robię tak  drób , ryby .Teraz przyszła pora na karkówkę .




Czas : 1,5 godziny + marynowanie
Składniki :
1 kg karkówki
2 czubate łyżeczki konfitury z gorzkich pomarańczy ( lub mało słodkiej dobrej pomarańczowej innej )
1/4 szklanki oleju z pestek winogron
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu białego
Oczyścić mięso , umyć i osuszyć . Przygotować marynatę z oleju , konfitury ,soli, pieprzu .Natrzeć mięso .


Zostawić zawinięte w lodówce minimum 2 godziny - a najlepiej na noc .
Zawinąć w folię aluminiową i piec w temperaturze 200 * C w piekarniku  1-1,5 godz.


Wyjąć , zlać tłuszczyk z pieczenia ( najlepiej zrobić w folii dziurkę i przelać tłuszcz do miseczki przed odwijaniem ) .
Pokroić w plastry .



Podaję z surówką z selera z pomarańczą i ziemniakami .



1 komentarz:

Ewam pisze...

Kocham karczek , pod kazda postacia ,pomaranczowego jeszcze nie jadlam,ale po wygladzie widze ze sporo stracilam:)