Pracochłonne . Wspaniałe . Smaczne . Co tu ukrywać –
tuczące jak każde kluchy . Ale to przecież nie powód żeby ich sobie odmawiać
Czas :1 godzina
Składniki :75 dag
ziemniaków
4
dag mąki
Sól
1
łyżka oliwy
1
usiekana cebula
½
łyżeczki majeranku
20
dag mielonej wieprzowiny
sól
pieprz mielony
15
dag wytopionego na skwarki boczku
Połowę ziemniaków ugotować i utłuc . Drugą połowę utrzeć na
tarce i odcisnąć . Wymieszać oba rodzaje ziemniaków z mąką i osolić . Na oliwie usmażyć cebulę . Dodać
majeranek . Włożyć mięso , sól , pieprz . Smażyć . Ciasto ziemniaczane
podzielić na 12 części .Uformować okrągłe placki . Na każdy nałożyć farsz .
Zwijać w kulkę . Gotować w osolonym wrzątku 20 minut aż wypłyną . Wyjąć łyżką
cedzakową . Okrasić .
Doskonale smakują z zasmażaną kiszoną kapustą .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz