sobota, 21 stycznia 2012

Pyzy z mięsem


Pracochłonne . Wspaniałe . Smaczne . Co tu ukrywać – tuczące jak każde kluchy . Ale to przecież nie powód żeby ich sobie odmawiać



Czas :1 godzina

Składniki :75 dag ziemniaków
                   4 dag mąki
                   Sól
                   1 łyżka oliwy
                   1 usiekana cebula
                   ½ łyżeczki majeranku
                   20 dag mielonej wieprzowiny
                   sól
                   pieprz mielony
                   15 dag wytopionego na skwarki boczku

Połowę ziemniaków ugotować i utłuc . Drugą połowę utrzeć na tarce i odcisnąć . Wymieszać oba rodzaje ziemniaków z mąką  i osolić . Na oliwie usmażyć cebulę . Dodać majeranek . Włożyć mięso , sól , pieprz . Smażyć . Ciasto ziemniaczane podzielić na 12 części .Uformować okrągłe placki . Na każdy nałożyć farsz . Zwijać w kulkę . Gotować w osolonym wrzątku 20 minut aż wypłyną . Wyjąć łyżką cedzakową . Okrasić .

Doskonale smakują z zasmażaną kiszoną kapustą .

Brak komentarzy: