Inspirowany risotto kolorowy dodatek do potraw lub
samodzielne danie wegetariańskie .
Czas
: 30 minut
Składniki
:
10
dag ryżu parabolicznego ( 1 torebka )
biała
część młodego pora ( po pokrojeniu ok.1/3 szklanki
1/3
szklanki groszku konserwowego
2
łyżki pokrojonej drobno konserwowej papryki
kawałek
pokrojonego w pół plasterki ogórka ( ok.5 cm )
1/3
pęczka koperku pokrojonego
6
średnich pieczarek
1
mała marchewka gotowana ( z rosołu )
3
szklanki bulionu ( może być z kostki i w wersji wegetariańskiej może być
warzywny )
3
łyżki oleju
2
łyżki masła
szczypta
kurkumy
Ryż
ugotować na bulionie - odcedzić ( wywaru nie wylewam a zużywam na zupę ).W woku
rozgrzać olej i smażyć na nim do zarumienienia pokrojone w plasterki pieczarki
. Dorzucić por , ogórek , paprykę - smażyć aż ogórek zeszkli się .Dodać koper ,
pokrojoną w plasterki marchew i odsączony groszek, masło , szczyptę kurkumy . Wymieszać
delikatnie .
Odcedzony
ryż zmieszać z warzywami ( delikatnie by się nie rozpadły ). Doprawić do smaku.
Podawać do drobiu
Używam
ugotowanej marchewki bo gdybym miała ją dusić w woku trwało by to dłużej - a z
reguły robię taki ryż do kurczaka gotowanego a potem panierowanego i obsmażanego
( gotuję bulion na drobiu tzn. kurczaku i indyku i mam go na zupę , galaretki drobiowe , część kurczaka na drugie - obsmażana , pierś
indyka robię w potrawce , warzywa na
sałatkę , a ,, drobnica,, którą obiorę ze skrzydełek , szyjki itd. na pierogi
).
Bulion
na którym gotuję ryż używam na pomidorówkę z ryżem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz