Zawsze robiłam inną rybę w ten sposób – teraz padło na śledzia
Czas : 1 godzina
Składniki :
½ kg płatów świeżych śledzi
3 duże cebule
2 marchewki
1 mała pietruszka
kawałek selera ( wielkości pietruszki )
1 mały przecier pomidorowy
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
pieprz mielony
sól
cukier
mąka
olej do smażenia
1 szklanka wody
Płaty śledziowe ( dobrze oczyszczone z ości ) przekroić na 3 kawałki . Posolić , popieprzyć , oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oleju. Odłożyć. Cebulę pokroić w ,, piórka „. Warzywa pokroić w cienkie słupki lub utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) . Na oleju zeszklić cebulę . Dołożyć do niej warzywa . Chwilę smażyć . Podlać wodą i dusić 30 minut. Włożyć ziele angielskie, liść laurowy , przecier pomidorowy. Doprawić sos solą , pieprzem , cukrem wg uznania . W pojemniku lub słoju układać warstwami : gorący sos – śledzie – sos – śledzie i tak do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na ok. 12 godzin by ryba przeszła sosem . Podawać na zimno.
Zdecydowanie wchodzi na stałe do jadłospisu .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz