piątek, 20 stycznia 2012

Śledzie po grecku wg Buni



Zawsze robiłam inną rybę w ten sposób – teraz padło na śledzia

Czas : 1 godzina

Składniki :
½  kg  płatów świeżych śledzi
                    3 duże  cebule
                   2 marchewki
                   1 mała  pietruszka
                   kawałek selera ( wielkości pietruszki )
                   1 mały przecier pomidorowy
                   1 liść laurowy
                   2 ziarna ziela angielskiego
                   pieprz mielony
                   sól
                   cukier
                   mąka
                   olej do smażenia
                   1 szklanka wody
Płaty śledziowe ( dobrze oczyszczone z ości ) przekroić na 3 kawałki . Posolić , popieprzyć , oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oleju. Odłożyć. Cebulę pokroić w ,, piórka „. Warzywa pokroić w cienkie słupki lub utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) . Na oleju  zeszklić cebulę . Dołożyć do niej  warzywa . Chwilę smażyć . Podlać wodą i dusić 30 minut. Włożyć ziele angielskie, liść laurowy , przecier pomidorowy. Doprawić sos solą , pieprzem , cukrem wg uznania . W pojemniku lub słoju układać warstwami : gorący sos – śledzie  – sos – śledzie  i tak do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na ok. 12 godzin by ryba przeszła sosem . Podawać na zimno.

Zdecydowanie wchodzi na stałe do jadłospisu .

Brak komentarzy: