Domownicy bardzo lubią Rybę po grecku . Jednak ze względu na
duszenie warzyw na oleju nie wszyscy mogą ją jadać .Robimy więc czasem taką
rybkę .
Czas : ½ godziny + 12 godzin na odstanie
Składniki :1/2 kg filetów
rybnych
2
cebule
2
marchewki
1/2
pietruszki
1/8
selera
1
średni przecier pomidorowy
2
liście laurowe
3 ziarna
ziela angielskiego
pieprz
mielony
sól
cukier
mąka
5
łyżek oleju
2
szklanki wody
Filety ryby przekroić
na kawałki ( ok. 5 cm ).
Posolić , popieprzyć , oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oliwie ( 4 łyżki ).
Odłożyć. Cebulę pokroić w ,, piórka „. Warzywa utrzeć na tarce jarzynowej (
grube oczka ). Na łyżce oleju zeszklić cebulę . Utarte warzywa zalać w garnku
woda i dusić 20 minut. Włożyć ziele
angielskie, liść laurowy . Przełożyć do garnka cebulę .Dodać przecier pomidorowy. Doprawić sos solą ,
pieprzem , cukrem wg uznania .Dusić 10 minut . W pojemniku lub słoju układać
warstwami : gorący sos – rybę – sos – rybę i tak do wyczerpania składników.
Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na ok. 12 godzin by ryba przeszła
sosem . Podawać na zimno.
Tak zrobiona ryba
jest zdecydowanie lżejsza .Można też robić wersję zupełnie bez smażenia . Rybę
ugotować w 2 szklankach wody .Odcedzić .Tą wodę użyć do duszenia warzyw . A
cebulę zeszklić na suchej patelni . Jest to wtedy danie dietetyczne i spokojnie
można je podawać osobom na diecie ( nawet cebulkę można wyeliminować jak dieta
jest bardzo ostra ) .
A pelikan pilnuje
ryby żeby porcja moja doczekała zanim zrobię herbatę – bo są na nią zakusy .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz