Wnuki trenowały robienie
kwiatków z kolorowego marcepanu.
Bardzo proste , szybkie.
Doskonałe ciasteczka deserowe .
Czas 40 minut
Składniki :2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do
pieczenia ( płaska )
2 jajka
1 szklanka mleka
½ kostki masła
1 tabliczka mlecznej
czekolady
szczypta soli
1/3 szklanki cukru
Masło roztopić i wystudzić.
Mąkę , jajka, mleko, proszek do pieczenia , szczyptę soli , cukier, pokruszoną
na małe kawałki czekoladę i wystudzone
masło wymieszać ( łyżką – nie miksować . Rozgrzać piekarnik do 220 stopni .
Blaszkę do mufinek ( dużą ) wyłożyć
papierowymi foremkami .Włożyć ciasto do ¾ wysokości foremek . Piec 20 -25
minut. Wyjąć i pozostawić w foremkach do wystygnięcia. ( Jeśli pieczemy w
papierowych foremkach to nie zdejmować ich tylko tak podawać .Z tej porcji
wychodzi 6 sztuk dużych mufinek.
Można polać kolorowym lukrem
,ale wg mnie nie ma takiej potrzeby .Bardzo smaczne są też jeśli nakładając ciasto w foremki po
nałożeniu połowy porcji włoży się w środek małą łyżeczkę konfitury np.
wiśniowej ( ważne by była lekko kwaskowa ) i przykryć reszta ciasta .
Te marcepanowe różyczki to
wprawki wnuczka który koniecznie chciał coś ulepić z marcepanu do dekoracji
deserów .Dzieci to jedzą bo słodkie- jak dla mnie raczej nie – nie przepadam za
marcepanem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz