poniedziałek, 27 lutego 2012

Mufinki z czekoladą


Wnuki trenowały robienie kwiatków z kolorowego marcepanu.
Bardzo proste , szybkie. Doskonałe ciasteczka deserowe .



Czas 40 minut

Składniki :2 szklanki mąki
                   1 łyżeczka proszku do pieczenia ( płaska )
                  2 jajka
                  1 szklanka mleka
                  ½ kostki masła
                  1 tabliczka mlecznej czekolady
                 szczypta soli
                 1/3  szklanki cukru
                

Masło roztopić i wystudzić. Mąkę , jajka, mleko, proszek do pieczenia , szczyptę soli , cukier, pokruszoną na małe kawałki czekoladę  i wystudzone masło wymieszać ( łyżką – nie miksować . Rozgrzać piekarnik do 220 stopni . Blaszkę  do mufinek ( dużą ) wyłożyć papierowymi foremkami .Włożyć ciasto do ¾ wysokości foremek . Piec 20 -25 minut. Wyjąć i pozostawić w foremkach do wystygnięcia. ( Jeśli pieczemy w papierowych foremkach to nie zdejmować ich tylko tak podawać .Z tej porcji wychodzi 6 sztuk dużych mufinek.

Można polać kolorowym lukrem ,ale wg mnie nie ma takiej potrzeby .Bardzo smaczne są  też jeśli nakładając ciasto w foremki po nałożeniu połowy porcji włoży się w środek małą łyżeczkę konfitury np. wiśniowej ( ważne by była lekko kwaskowa ) i przykryć reszta ciasta .

Te marcepanowe różyczki to wprawki wnuczka który koniecznie chciał coś ulepić z marcepanu do dekoracji deserów .Dzieci to jedzą bo słodkie- jak dla mnie raczej nie – nie przepadam za marcepanem .

Brak komentarzy: