niedziela, 5 lutego 2012

Jajecznica Babuni :


I znów niedziela . Na dworze śnieg i zimno . Psota ( nasz sunia ) poszalała w śniegu a potem poszła do kuchni sprawdzić co tam pachnie . A co ma pachnieć w niedzielny poranek - przecież wiadomo ,że jajecznica .Danie którego wersji jest chyba tyle ile gospodarstw domowych. Ta  jest moją  ulubioną .
Czas :10 minut

Składniki na osobę :

2 jajka
3 plasterki szynki
1 pomidor
¼ pęczka szczypiorku
Sól
Pieprz mielony
1 łyżka masła


Szynkę pokroić w paseczki i usmażyć na maśle . Dodać pokrojonego w kostkę pomidora . Chwilę smażyć . Wsypać usiekany szczypior . Posolić i popieprzyć . Wbić jajka i smażyć mieszając aż się zetną .

Prawda , że proste ? Dla miłośników nie ściętego żółtka proponuję oddzielenie żółtek od białek przed wlaniem na patelnię . Potem dodanie białek na podsmażoną szynkę , pomidory i szczypior i smażenie aż sie zetnie . Dopiero w tym momencie wlewamy żółtka i smażymy przez moment mieszając tak by zostały pół płynne .

1 komentarz:

Monika - Twoja Asystentka pisze...

ale fajna patelenka! ja jestem miłośniczką mocno ściętego żółtka w jajecznicy!!!

Pozdrawiam
Monika