niedziela, 12 lutego 2012

Jajecznica z boczniakami


Odmian jajecznicy jest tyle co gotujących , albo i więcej .Przypomniał mi sie , że nie wstawiłam jeszcze przepisu ( pomysłu ) na jajecznicę z boczniakami .Polecam wszystkim miłośnikom grzybów .Boczniaki to taki smaczek miedzy grzybami leśnymi a pieczarkami .Robię z nich wiele dań .Między innymi taką jajecznicę .
Zdjęcie robione dawno - dawno temu i nie bardzo mi się podoba - wymienię przy okazji .
20 dag kapeluszy boczniaków
2 łyżki masła
4 jajka
Sól
Pieprz mielony
. 
Boczniaki oczyścić , wyciąć twardy kawałek ( przy ogonku ) , przeciąć na połówki ( lub ćwiartki , gdy są duże ) kapelusze , albo gdy są małe pozostawić w całości . Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła i ułożyć na niej boczniaki . Smażyć na średnim gazie przewracając aż się zarumienią . Dodać drugą łyżkę masła . Wbić jajka na patelnię .Posolić , popieprzyć i usmażyć ( mieszając ) aż jajka się zetną 

3 komentarze:

Smaczna Pyza pisze...

oj, jak pysznie - uwielbiam boczniaki!

evita0007 pisze...

Nie jest takie złe foto.Najważniejsze że jajecznica jest pyszna,też taka uwielbiam mmm :-)

Unknown pisze...

Tere fere - zdjęcie jest do bani - ale jajecznica pyszna :) . Witam w ten zimowy poranek . Pyzuniu idę do Ciebie na sałatkę albo do Ewci na fritatę .