Najprostsza
metoda pieczenia mięsa jaką znam . Nie wymaga pilnowania . Mięso wychodzi
miękkie , soczyste .Do tego pyszny sos . W zasadzie nie wiem czy powinnam pisać
o pieczeniu czy raczej o duszeniu mięsa . Zresztą nie ważne - grunt , że mięso
jest na prawdę pyszne . Nawet Ci którzy dopiero zaczynają swoją przygodę w
kuchni dadzą sobie z tą metodą obróbki mięsa radę .
Składniki :
1-1,5 kg karkówki bez kości
4
średniej wielkości cebule
6
łyżek oleju
2
łyżeczki mielonej papryki
1
łyżka majeranku
szczypta
soli
1
łyżeczka miodu
1/2
łyżeczki mielonego pieprzu
5
szklanek wody
Mięso
umyć , osuszyć , uformować odcinając sterczące kawałki . Przygotować marynatę z
połowy oleju , miodu , papryki, majeranku , soli i pieprzu . Natrzeć mięso marynatą i zostawić na godzinę w chłodnym
miejscu .
Obetrzeć
marynatę .Cebule
obrać i pokroić w drobną kostkę .W
garnku o grubym dnie rozgrzać resztę
oleju . Na gorący włożyć mięso i obrumienić ze wszystkich stron .
Wsypać
cebulę i mieszając zeszklić koło mięsa .Zalać wodą . Dusić na małym gazie przy
odkrytej pokrywce przez 1,5 godziny .
Sos
powinien odparować do objętości ok. 1 szklanki .
4 komentarze:
Takiej metody jeszcze nie próbowałam ale spróbuję:-)
karkówka to jest mięso które mój mąż kocha a ja go nigdy nie robię. Ale jak dobrze od Pani podpatrzę to może w końcu się pokuszę o zrobienie mężowi niespodzianki.
Pozdrawiam
Monika
Ja też taka zrobię bo jak patrzę na twoją to aż mi ślinka cieknie :-)
ależ pysznie ona wygląda.
Prześlij komentarz