Bardzo smaczny dodatek do mięs
w sosie. Wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowana przy robieniu. Mniej przy
niej pracy niż z kopytkami .A smakuje taki knedel wyśmienicie ( można też robić z takiego ciasta okrągłe knedle z farszem szpinakowym )
Czas : 1 godzina
Składniki :
2
szklanki mąki
1 jajko
szczypta soli
olej słonecznikowy
1 szklana mrożonego szpinaku
1 mini kostka czosnkowa Knorra
pieprz mielony
1 łyżeczka masła
Szpinak podsmażyć na maśle,
doprawić mini kostką czosnkową , pieprzem .Dusić chwile by sok odparował.
Ostudzić . .Ziemniaki utłuc na gładkie puree. Zagnieść ciasto ( jak na kopytka
) z ziemniaków, jajka , szczypty soli i
takiej ilości mąki by ciasto było zwarte ale nie twarde . Ciasto ziemniaczane
rozłożyć na wysypanym mąka blacie kuchennym ( stolnicy ) na kształt
prostokąta o grubości 2 cm . Na ciasto wyłożyć
szpinak .Zwinąć ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku . Lnianą serwetkę
wysmarować olejem . Zawinąć w nią roladę ziemniaczaną . Gotować w osolonym
wrzątku przez 20 minut od ponownego
zagotowania po włożeniu knedla do wrzątku . Wyjąć . Zostawić by dobrze odciekła
. Odwinąć . Pokroić w grube plastry .
Jeśli jest przygotowana
wcześniej to pozostawić w serwecie i
podgrzewać tak zawiniętą na parze bezpośrednio przed podaniem .
Jeśli miało bo to być to
samodzielne danie to można dać więcej szpinaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz