środa, 1 lutego 2012

Krokiety ziemniaczano-tuńczykowe



Z kuchni angielskiej (  własna interpretacja Potato and tuna  )



Czas : 30 minut ( + ugotowanie ziemniaków )
Składniki :


2 szklanki puree ziemniaczanego 
1 puszka tuńczyka w oleju ( rozdrobniony )
4  łyżki bardzo drobno pokrojonej cebuli
2 łyżki pokrojonego koperku
1 jajko
sól
pieprz mielony
bułka tarta
olej do smażenia


Odcedzić dokładnie tuńczyka . Wymieszać z ziemniakami, cebulą , koperkiem  i jajkiem . Doprawić solą i pieprzem . Formować krokiety i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto .

Uwaga – trzeba bardzo ostrożnie przewracać bo mają tendencję do rozpadania .Trzeba obsmażyć wszystkie boki krokieta .Robiłam pierwszy raz – muszę sprawdzić czy nie wystarczy dać ½ jajka , lub nie dawać jajka wcale .Albo może zamiast robić krokiety to formować małe kotleciki i tak smażyć . W każdym razem są pyszne

Brak komentarzy: