Lubię sobie ułatwiać pracę .
Robiłam już pulpety w sosie pomidorowym do których podawałam jako jarzynkę
brukselkę .Gotowałam ją osobno i polewałam masłem z bułeczką tartą . W końcu na
talerzu i tak zawsze ,, utytłała" się w sosie co nie specjalnie mi
przeszkadzało bo służył jej ten sos . Dziś przyszło mi do głowy , że przecież
brukselka i pulpety gotują się taki sam czas - więc czemu nie ugotować ich
razem w małej ilości płynu , a na wywarze zrobić sos .Wyszło doskonale .
Czas : 30 minut
Składniki :
25 dag mięsa mielonego z indyka
30 dag brukselki
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
sól
pieprz mielony
maggi
mąka
cukier
5 łyżek pokrojonej natki
pietruszki
1 kostka bulionu warzywnego
Knorra ( lub innego przyprawy do zup )
8 dag koncentratu pomidorowego
( 1 mały )
1/4 szklanki słodkiej śmietanki
1/2 litra wody
Oczyścić brukselkę z
wierzchnich liści .Przekroić większe na pół tak by wszystkie były mniej więcej
jednakowej wielkości .Mięso wymieszać z
jajkiem , bułką tartą , natką pietruszki ( 3 łyżki ) .Doprawić szczyptą soli , pieprzu i maggi .
Uformować 8 małych pulpetów i obtoczyć w mące
.
Brukselkę włożyć go garnka ,
zalać wodą , dodać kostkę bulionową i doprowadzić do wrzenia .Dołożyć do niej ostrożnie
pulpety i gotować przez 20 minut .
Dodać śmietankę i koncentrat ( ja wykładam go do
miseczki i rozprowadzam gorącym wywarem a potem wlewam do garnka ) .
Rozrobić w
kilku 3 łyżkach oleju mąkę ( 3 płaskie
łyżeczki ) i zagęścić nią sos - wkłada sie po prostu tą ,, paćkę" z oleju
z mąką do sosu i miesza - nie robią się kluchy a sos zagęszcza .
Doprawić do
smaku pieprzem , cukrem i maggi .
Podawać posypane natka
pietruszki .
Sos ma taki lekko ,, gołąbkowy
" smak - podoba mi się wykorzystanie wywaru z brukselki bo nie lubię
marnować niczego. Podpowiadam , że z tej porcji wychodzi 8 pulpetów które
podzieliłam na 4 porcje z odpowiednią ilością sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz