piątek, 3 lutego 2012

Okoń nilowy w imbirze z papryką


Pokochałam okonia nilowego na zabój . Pojawił się niespodziewanie .Nie zawsze można go dostać .Stał się moim faworytem jeśli chodzi o ryby ( no może dorównuje mu Antar ) . Piękne białe mięso bez ości .Brak ostrego rybiego zapach . Fakt , że fantastycznie przyjmuje smaki marynat to same plusy .No i świadomość , że pływał sobie gdzieś pod piramidami uruchamia moją wyobraźnie smakową .
Czas : 30 minut
Składniki :
2 kawałki filetu z okonia nilowego
1 łyżka miodu
1/2 cytryny
sól
szczypta grubo  mielonego kolorowego pieprzu
1 cm obranego korzenia imbiru
mąka do oprószenia
1 łyżka masła
olej z pestek winogron
1/4 papryki czerwonej
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Rozmrozić filety z okonia . Osuszyć dobrze papierowymi ręcznikami kuchennymi .
Zrobić marynatę z soku cytryny, miodu ,  1/3 szklanki  oleju ,  szczypty mielonego pieprzu .Polać ułożone w pojemniku filety okonia , dołożyć 2 cienkie plasterki  ( rozgniecione )korzenia imbiru  i odstawić do lodówki na 1 godziną . W tym czasie kilka razy obracać .

Na patelni rozgrzać olej .Wrzucić na niego resztę imbiru pokrojonego na plasterki . Aromatyzować olej smażą przez chwilę .

 Wyjąć imbir .
Okonia wyjąć z marynaty , osuszyć dokładnie ręcznikami kuchennymi -papierowymi  .

 Oprószyć mąką

 i smażyć na rumiano przewracając w trakcie smażenia.W ostatniej fazie smażenia dodać masło i bardzo drobno pokrojoną wypestkowaną paprykę .

 Smażyć mieszając paprykę przez 2 minuty.
Podawać okonia obłożonego papryką i posypanego usiekaną natką pietruszki .

2 komentarze:

Bahus pisze...

Wygląda rewelacyjnie...piękna ryba...zajrzę do poznańskiego Makro...może uda mi się kupić. Zrobię według tego przepisu

Anonimowy pisze...

Bardzo proste a zarazem wykwintne danie. marynata, a zwłaszcza imbir nadają rybie unikalny aromat. Palce lizać!!!