piątek, 3 lutego 2012

Karp ogonem na mnie macha


Lubię karpia pod każdą postacią . Ostatnio kupowałam  i okazało się , że pozostały same kawałki od ogona .


Czas : 30 minut

Składniki :

2 kawałki karpia od ogona ( tak ok 20 cm z ogonkiem )
sól
pieprz mielony
1 cytryna
olej z pestek winogron
2 łyżki Sosu Teriyaki
mąka
2 jajka
bułka tarta
2 łyżki masła .

Zrobić marynatę z 1/2 szklanki oleju, soku z cytryny, szczypty soli, pieprzu, Sosu Teriyaki .
Ogony karpia wyfiletować  ( tak by nie pozostały żadne ości ) - wyjdą 4 cienkie filety ze skórą .Ułożyć w naczyniu i zalać marynatą i zostawić na 2 godziny. Wyjąć z marynaty- osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Panierować w mące , jajku , bułce tartej, jajku i znów w bułce .
Na patelni rozgrzać olej ( dość dużo ) smażyć na rumiano karpia  dodając w ostatniej fazie smażenia masło .


Podawać z ćwiartką cytryny .



Brak komentarzy: