Lubię
karpia pod każdą postacią . Ostatnio kupowałam
i okazało się , że pozostały same kawałki od ogona .
Czas
: 30 minut
Składniki
:
2
kawałki karpia od ogona ( tak ok 20 cm z ogonkiem )
sól
pieprz
mielony
1
cytryna
olej
z pestek winogron
2
łyżki Sosu Teriyaki
mąka
2
jajka
bułka
tarta
2
łyżki masła .
Zrobić
marynatę z 1/2 szklanki oleju, soku z cytryny, szczypty soli, pieprzu, Sosu
Teriyaki .
Ogony
karpia wyfiletować ( tak by nie
pozostały żadne ości ) - wyjdą 4 cienkie filety ze skórą .Ułożyć w naczyniu i
zalać marynatą i zostawić na 2 godziny. Wyjąć z marynaty- osuszyć papierowymi
ręcznikami kuchennymi . Panierować w mące , jajku , bułce tartej, jajku i znów
w bułce .
Na
patelni rozgrzać olej ( dość dużo ) smażyć na rumiano karpia dodając w ostatniej fazie smażenia masło .
Podawać
z ćwiartką cytryny .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz