poniedziałek, 27 lutego 2012

Pałeczki limonkowe


Gotowany kurczak to wdzięczna materia wyjściowa .Często gotuję wywar na zupę na kurczaku , a właściwie na pałeczkach z kurczaka . Mięsa używam potem na galaretki , wkładam w sosy . A czasem robię po prostu masło smakowe w którym  duszę przez moment  ugotowane pałeczki .Podaję je potem z puree ziemniaczanym ,puree z innych warzyw , maślanym ryżem duszonym na bulionie ( coś a'la risotto ) lub kuskusem .
Czas : 1 godzina
Składniki:
3 pałeczki z kurczaka ( mogą być całe udka jeśli stołownicy potrzebują większe porcje )
3 średnie marchewki
2 duże pietruszki
kawałek selera
kawałek białej części pora
szczypta przyprawy do zup ( ja używam kostkę bulionową Knorra )
1/2 litra wody
1/4 limonki
szczypta brązowego cukru
2 łyżki natki pietruszki
kolorowy pieprz grubo mielony
2 łyżki masła
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Obrać warzywa . Umyć . Ułożyć mięso i warzywa z garnku . Dodać kostkę bulionową . Zalać wodą .Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie 40 minut .Wyjąć mięso i warzywa .
 



Na patelni zrobić karmel z 1 łyżeczki brązowego cukru .Rozprowadzić go kilkoma łyżkami wywaru z gotowania . Wcisnąć sok z 1/4 limonki . Dodać skórkę otartą z 1/2 limonki i cytryny .


Posypać pieprzem. 

W rondelku rozpuścić masło , ułożyć udka , zalać rozpuszczonym sosem z patelni i dusić 5 minut .
Podawać oblane sosem i posypane pokrojoną natką pietruszki .
* marchew i pietruszkę miksuję z masłem i odrobiną mleka na puree i podaje do tego kurczaka
** wywar z gotowania używam na zupę lub podaję doprawiony do popicia

Brak komentarzy: