Gotowany
kurczak to wdzięczna materia wyjściowa .Często gotuję wywar na zupę na kurczaku
, a właściwie na pałeczkach z kurczaka . Mięsa używam potem na galaretki ,
wkładam w sosy . A czasem robię po prostu masło smakowe w którym duszę przez moment ugotowane pałeczki .Podaję je potem z puree ziemniaczanym
,puree z innych warzyw , maślanym ryżem duszonym na bulionie ( coś a'la risotto
) lub kuskusem .
Czas
: 1 godzina
Składniki:
3
pałeczki z kurczaka ( mogą być całe udka jeśli stołownicy potrzebują większe
porcje )
3
średnie marchewki
2
duże pietruszki
kawałek
selera
kawałek
białej części pora
szczypta
przyprawy do zup ( ja używam kostkę bulionową Knorra )
1/2
litra wody
1/4
limonki
szczypta
brązowego cukru
2
łyżki natki pietruszki
kolorowy
pieprz grubo mielony
2
łyżki masła
2
łyżki pokrojonej natki pietruszki
Obrać
warzywa . Umyć . Ułożyć mięso i warzywa z garnku . Dodać kostkę bulionową .
Zalać wodą .Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie 40
minut .Wyjąć mięso i warzywa .
Na
patelni zrobić karmel z 1 łyżeczki brązowego cukru .Rozprowadzić go kilkoma
łyżkami wywaru z gotowania . Wcisnąć sok z 1/4 limonki . Dodać skórkę otartą z
1/2 limonki i cytryny .
Posypać pieprzem.
W rondelku rozpuścić masło , ułożyć udka , zalać
rozpuszczonym sosem z patelni i dusić 5 minut .
Podawać
oblane sosem i posypane pokrojoną natką pietruszki .
*
marchew i pietruszkę miksuję z masłem i odrobiną mleka na puree i podaje do
tego kurczaka
**
wywar z gotowania używam na zupę lub podaję doprawiony do popicia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz