środa, 8 lutego 2012

Polewka de domo



Składniki:
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka masła
  • Sól
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 8 ziemniaków małych
  • 5 dag boczku pokrojonego w wąskie paseczki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki usiekanego szczypiorku
  • pieprz czarny grubo mielony
Sposób przyrządzania:
Obrać i ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. W tym czasie zagotować z masłem 1 szklankę wody. Mąkę rozrobić z maślanką tak by nie było grudek i wlać na gotującą się wodę . Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając bo ma tendencje do przypalania się . Na patelni podsmażyć boczek i pokrojoną w piórka cebulę . Boczek ma być chrupki i rumiany , a cebula złota. Do boczku z cebulą wsypać kminek i chwilę prażyć . Odcedzić ziemniaki . Włożyć po cztery na środek talerza. Na ziemniaki wyłożyć skwarki z cebulą i kminkiem . Oblać polewką . Posypać szczypiorkiem i grubo mielonym czarnym pieprzem .

Brak komentarzy: