środa, 8 lutego 2012

Bigos pośpieszny


W zasadzie absolutnie nie powinno się tak robić bigosu - ale czasem ochota na bigos jest tak wielka że robię .


Czas : 2,5 godziny

Składniki :

1/2 białej kapusty ok. 1 kg
2 duże cebule
15 dag wędzonego surowego boczku
15 dag kiełbasy cienkiej ( np. śląska )
 20 dag pieczonego mięsa
1/2 szklanki tłuszczu  ( sosu ) od pieczenia mięsa
10 suszonych grzybów
pieprz mielony
miód
maggi

Namoczyć grzyby , ugotować w małej ilości wody. Odcedzić zachowując wywar .Grzyby pokroić w paseczki.

Białą kapustę pokroić cienko . Zalać wodą i gotować aż zmięknie . Odcedzić .

Zmieszać z  , pokrojonym mięsem i sosem od pieczenia .Włożyć grzyby i wlać wywar z gotowania .Dusić na małym gazie .

Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć razem z  pokrojoną drobno cebulą  aż boczek i cebula się zrumienią - przełożyć do garnka z kapustą .

Dodać pokrojone wędliny .

Dusić ok. 2 godzin - doprawić do smaku pieprzem, maggi , miodem .



Brak komentarzy: