niedziela, 26 lutego 2012

Pomidorki z różanym dresingiem

 
Wegetariański przysmak

                           Pomidorki z różanym dresingiem
Przetwory z róży mają to do siebie , ze wbrew obiegowej opinii można je wykorzystywać w nie konwencjonalny sposób. Nadają potrawom  egzotyczny posmak. Taką sałatkę można wykorzystać jako dodatek do pieczonego drobiu ( zostało mi kurczaka z wczoraj ) lub samodzielną przekąskę .

Czas :10 minut
Składniki :
20 pomidorków cherry
kilka kruchych liści sałaty
mały kawałek cebuli ( po pokrojeniu ok. łyżki )
grubo mielony pieprz kolorowy
szczypta soli
3 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki octu balsamicznego ( ilość zależy od mocy octu - jak mamy ten z górnej półki to ilość będzie odpowiednio mniejsza - trzeba po prostu spróbować )
2 łyżeczki syropu z płatków róży

Umyć i osuszyć sałatę i pomidorki. Sałatę porwać na kawałki . Pomidorki pokroić na połówki ( lub część na połówki część zostawić całe ) . Cebulę pokroić w ,,piórka " .
Wymieszać olej , ocet balsamiczny i syrop z płatków róży .

Ułożyć na talerzu sałatę , na niej pomidorki i cebulę . Posypać grubo mielonym pieprzem i szczyptą soli .
Polać różanym dresingiem . 

Brak komentarzy: