O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

sobota, 4 lutego 2012

Sercowa polędwica


Kupiłam sporą polędwiczkę . Najpierw chciałam ją upiec robiąc z niej warkocz .Potem zobaczyłam , że jak by ją przeciąć na pół i wywinąć to utworzy kształt serca . Skupiłam się na tym  bardziej , że Walentynki za pasem .



Czas : 1 godzina

Składniki :

1 duża polędwica wieprzowa
olej z pestek winogron
2 łyżki masła
2 łyżeczki mielonej papryki
1 łyżeczka miodu
pieprz  grubo mielony
szczypta soli
1,5 szklanki wody


Przygotować marynatę z 1/3 szklanki oleju , papryki, miodu , szczypty pieprzu . Natrzeć nią dokładnie mięso i zostawić na godzinę .

Naciąć mięso przez środek tak by przy grubszym końcu była połączona . Wywinąć polędwicę tak by ukształtował sie kształt serca . Związać nicią do wiązania mięs wąskie końce ( ja dodatkowo zawiązałam grubszy koniec wewnątrz ,,serca" by kształt się zachował ) .

Wetrzeć ponownie resztę marynaty . Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i obsmażyć na nim na rumiano z obu stron polędwicę .

Przełożyć do garnka ( ja użyłam patelni Delimano DryCooker ), dołożyc masło , podlać wodą i dusić ok.45 minut przy uchylonej pokrywce ( ja nie musiałam bo patelnia DryCooker ma odpowietrzenie )

tak by mięso było miękkie a sos odparował do objętości 1/2 szklanki . Wyjąć mięso , rozciąć i usunąć nici . Sos zaciągnąć odrobiną słodkiej śmietanki ( jeśli trzeba można zagęścić odrobiną mąki ) . Doprawić do smaku .
Polędwicę ułożyć na półmisku .Środek wypełnić kremowym puree ziemniaczanym . Z zewnątrz otoczyć pokrojonymi w kostkę wypestkowanymi pomidorami zmieszanymi z papryką czerwoną również pokrojoną w kostkę . Wokół całości zrobić rant z pokrojonej natki pietruszki .
Taka polędwiczka starczy zależnie od swojej wielkości na 2-porcje .

1 komentarz:

Dorota pisze...

Fajny pomysł Buniu:-)