niedziela, 5 lutego 2012

Zupa koperkowa do popicia



Lekka zupa na bazie rosołu . Do podawania w filiżance . Doskonałe uzupełnienie drugiego dania .


Czas : 1 godzina

Składniki :1 ćwiartka z kurczaka
                   2 marchewki
                   1 mała pietruszka
                   1/8 małego selera
                   ½ pora
                   2 ziela angielskie
                   1 liść laurowy
                   ½ łyżeczki soli
                   maggi w płynie do smaku
                   600 ml wody
                   3 łyżki usiekanego koperku
                   1 łyżka masła
                   1 łyżka oleju słonecznikowego
                   1 łyżka mąki
                   1/3 szklanki słodkiej śmietanki

Włożyć do garnka kurczaka, warzywa , ziele i liść laurowy . Zalać wodą , osolić . Gotować 45 minut. Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić . W drugim garnuszku rozgrzać  masło z dodatkiem oleju .Wsypać mąkę . Zamieszać . Dodać koper . Wlać śmietankę . Wymieszać . Rozprowadzić rosołem . Zagotować . Doprawić maggi .

Mięso i warzywa z zupy można użyć na pierogi lub krokiety .

Brak komentarzy: