Czas
: 30 minut
Składniki
2
kalarepki ( ok .0,5 kg wagi )
1,5
szklanki bulionu ( lub wywaru z duszenia faszerowanych kalarepek )
1/2
szklanki słodkiej śmietanki 18 %
1/3
pęczka pokrojonego koperku
sól
szczypta
cukru
1
łyżka masła
Zupkę
z reguły robię jako wynik wcześniejszego gotowania faszerowanych mięsem
mielonym kalarepek ( w wyniku wydrążenia zostają kawałki kalarepki - można
oczywiście użyć obranych kalarepek , a po duszeniu kalarepek zostaje wywar )
Kawałki
kalarepki zalać wywarem lub bulionem ( może być z kostki ) .Wsypać połowę kopru
i gotować 30 minut na małym gazie. Dodać masło , śmietankę i zmiksować w
malakserze na puszysty krem.
Doprawić
solą , cukrem .Podawać posypaną koperkiem - samą lub z np. z groszkiem
ptysiowym lub grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz