czwartek, 9 lutego 2012

Zupa krem kalarepkowy

Kremowe zupy to nie tylko letni asortyment . Gorąco polecam je jako uzupełnienie zimowych obiadów .Filiżanka ciepłej zupy wspaniale rozgrzewa .

Czas : 30 minut
Składniki
2 kalarepki ( ok .0,5 kg wagi )
1,5 szklanki bulionu ( lub wywaru z duszenia faszerowanych kalarepek )
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
1/3 pęczka pokrojonego koperku
sól
szczypta cukru
1 łyżka masła
Zupkę z reguły robię jako wynik wcześniejszego gotowania faszerowanych mięsem mielonym kalarepek ( w wyniku wydrążenia zostają kawałki kalarepki - można oczywiście użyć obranych kalarepek , a po duszeniu kalarepek zostaje wywar )
Kawałki kalarepki zalać wywarem lub bulionem ( może być z kostki ) .Wsypać połowę kopru i gotować 30 minut na małym gazie. Dodać masło , śmietankę i zmiksować w malakserze na puszysty krem.
Doprawić solą , cukrem .Podawać posypaną koperkiem - samą lub z np. z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Brak komentarzy: