Następna
przyprawa która na stałe wchodzi do mojej kuchni.
Następna
przyprawa która na stałe wchodzi do mojej kuchni.
Czas
45 minut
Składniki
:
30
dag kiszonej kapusty
1/4
szklanki oleju
1
łyżeczka miodu
1
łyżeczka nasion czarnuszki - całych
1/2
łyżeczki ziaren czarnuszki - zmielonych
3
łyżki pokrojonego koperku
1
kostka bulionu drobiowego( lub warzywnego )
Kapustę
zalać wodą i gotować przez 20 minut. Odcedzić . Dodać do niej olej i przyprawy.
Dusić na małym gazie przez następne 20 minut .
Podobna
do kapusty z kminkiem ale wyczuwa się różnicę - czarnuszka jest ostrzejsza w
smaku , ma lekko ,,kamforowy ,, smaczek.
Ja bym jej smak określiła jako
skrzyżowanie kminku z tymiankiem .Posypałam przed podaniem odrobiną czarnuszki
uprażonej na suchej patelni by uwolnić olejki eteryczne .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz