poniedziałek, 5 marca 2012

Biały ser z orzechowym krokantem


Lubię  smak  białego  ser z orzechami .I to zarówno w wersji na ostro jak i na słodko.


Czas : 5 minut

Wersja I na ostro :

Składniki :

pól szklanki białego sera kremowego
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól
pieprz mielony
2 łyżki krokantu orzechowego lub  (2 łyżki  pokruszonych orzechów ( włoskich, laskowych , pistacjowych )

Utrzeć ser ze śmietaną .Wymieszać z orzechami .Doprawić solą i pieprzem .Wstawić do lodówki. Podawać schłodzony ( bez pieczywa – mogą być do tego jako dodatek krakersy ) Uwaga : tym którzy nie tolerują połączenia smaku pieprzu ze słodkim proponuje użyć mielone orzechy , a nie krokant , bo on jest słodkawy .


Wersja II na słodko :

Składniki :

pól szklanki białego sera kremowego
2 łyżki słodkiej śmietanki 18 %
1 łyżeczka miodu
2 łyżki orzechowego krokantu

Utrzeć  wszystkie składniki .Posypać z wierzchu krokantem i wstawić do lodówki. Podawać schłodzony.
Można podawać jako deser lub na śniadanie lub kolację ( bez pieczywa – mogą być do tego jako dodatek krakersy ).

Brak komentarzy: