środa, 7 marca 2012

Eskalopki z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym





Czas : 30 minut

Składniki :

2 filety drobiowe,
2 łyżki oleju,
½ szklanka śmietanki słodkiej 18 %,
½ szklanki wody
1 łyżka masła,
szczypta soli
mąka
1 mini kostka czosnkowa Knorra
szczypta papryki mielonej
szczypta pieprzu mielonego
4 duże pieczarki
przyprawa ziołowa wg uznania ( ja używam niewielka ilość sosu sałatkowego ,,Zioła ogrodowe „ Knorra )

Filety drobiowe lekko rozpłaszczyć ( tłuczkiem do mięs lub dłonią ).Posolić , popieprzyć , posypać papryką . Oprószyć mąka .Strząsnąć jej nadmiar .Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na rumiano z obu stron .Zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu usmażyć na rumiano pokrojone w plasterki pieczarki. Dodać eskalopki. Wlać wodę  i śmietankę .Dołożyć masło. Dusić na małym gazie 10 minut .Doprawić sos do smaku ziołami i mini kostką czosnkową ( nie rozkruszać od razu całej tylko dodawać po trochę do smaku )- sos powinien zgęstnieć i odparować o połowę .
Podawać z ryżem na sypko .

Brak komentarzy: