Czas : 30 minut
Składniki :
2 filety drobiowe,
2 łyżki oleju,
2 filety drobiowe,
2 łyżki oleju,
½ szklanka śmietanki słodkiej
18 %,
½ szklanki wody
1 łyżka masła,
szczypta soli
mąka
1 mini kostka czosnkowa
Knorra
szczypta papryki mielonej
szczypta pieprzu mielonego
4 duże pieczarki
4 duże pieczarki
przyprawa ziołowa wg uznania
( ja używam niewielka ilość sosu sałatkowego ,,Zioła ogrodowe „ Knorra )
Filety drobiowe lekko rozpłaszczyć ( tłuczkiem do mięs lub dłonią ).Posolić , popieprzyć , posypać papryką . Oprószyć mąka .Strząsnąć jej nadmiar .Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na rumiano z obu stron .Zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu usmażyć na rumiano pokrojone w plasterki pieczarki. Dodać eskalopki. Wlać wodę i śmietankę .Dołożyć masło. Dusić na małym gazie 10 minut .Doprawić sos do smaku ziołami i mini kostką czosnkową ( nie rozkruszać od razu całej tylko dodawać po trochę do smaku )- sos powinien zgęstnieć i odparować o połowę .
Filety drobiowe lekko rozpłaszczyć ( tłuczkiem do mięs lub dłonią ).Posolić , popieprzyć , posypać papryką . Oprószyć mąka .Strząsnąć jej nadmiar .Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na rumiano z obu stron .Zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu usmażyć na rumiano pokrojone w plasterki pieczarki. Dodać eskalopki. Wlać wodę i śmietankę .Dołożyć masło. Dusić na małym gazie 10 minut .Doprawić sos do smaku ziołami i mini kostką czosnkową ( nie rozkruszać od razu całej tylko dodawać po trochę do smaku )- sos powinien zgęstnieć i odparować o połowę .
Podawać z ryżem na sypko .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz