wtorek, 6 marca 2012

Kotlety mielone pieczarkowe


Lubiane chyba przez wszystkich . Żeby nie było monotonnie to staram się robić różne wersje .


Czas : 1 godzina

Składniki :0,25 kg mięsa mielonego ( wieprzowo-wołowe )
1 cebula
1 jajko
1 czerstwa bułka średniej wielkości
mleko do namoczenia bułki
30 dag pieczarek
pieprz mielony
1 łyżka sosu pieczarkowego ( lub grzybowego ) w proszku ( ja użyłam pieczarkowy Knorra )
bułka tarta do panierowania
olej
1 łyżka masła
 
Bułkę namoczyć w mleku . Odcisnąć . Rozdrobnić . 2 cebule drobno usiekać i usmażyć na złoto .Połowę pieczarek pokroić w drobniutką kostkę , podsmażyć na 2 łyżkach oleju na rumiano . Mięso wyrobić z  cebulą, podsmażonymi pieczarkami  , bułką ,jajkiem . Doprawić  , pieprzem i sosem pieczarkowym . Formować kotlety ( z tej porcji wychodzi 6 sztuk ) i panierować je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano . W ostatniej fazie smażenia dodać na patelnię masło do smaku .Chwilę dusić .Osobno usmażyć na rumiano pozostałą część pokrojonych w grube plastry pieczarek .
Podawać z ziemniakami puree , obłożone pieczarkami .

Zupełnie przez przypadek doprawiłam kiedyś masę mięsna takim sosem bo robiłam kotlety na biwaku i okazało się ,że zabrakło przypraw a jest gotowy sos .Nawet zupa grzybowa do tego się nadaje ( trzeba tylko przesiać przez sitko by nie było np. makaronu ) .Spróbujcie – smaczne .

Brak komentarzy: