Pieczenie
bez tłuszczowe to ideał .Bardzo zdrowy i polecany przez dietetyków halibut
traci przez kontakt z dużą ilością oleju w tradycyjnej obróbce . ActiFry daje
mi możliwość zrobienia całej potrawy prawie bez tłuszczu .
Składniki :
2 steki z halibuta
3
miarki ActiFry oleju z pestek winogron
szczypta
soli
szczypta
pieprzu
szczypta
przyprawy Piri-Piri
1/2
cytryny ( sok )
1/2
małej cukinii
6
pomidorków cherry
4
średnie ziemniaki
Umyć i osuszyć steki z halibuta ( jeśli był mrożony to rozmrozić ). Zrobić marynatę z 2 miarek oleju , soku z cytryny i przypraw . Zalać marynatą rybę i zostawić na godzinę .
Wyjąć z marynaty i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami
kuchennymi .
Cukinię
umyć . Usunąć pestki .
Pokroić w grubsze pół plastry . Ułożyć w pojemniku ActiFry cukinię i ćwiartki ziemniaków . Posypać szczyptą grubo mielonego pieprzu i
przyprawy Piri-Piri , polać miarką oleju .
Nastawić czas na 30 minut .Naciąć pomidorki cherry.Po upływie 22 minut wyłączyć urządzenie i dołożyć nacięte pomidorki i steki ( rozsunąć ziemniaki i cukinię ) .
Ponownie włączyć urządzenie . Piec jeszcze 8 minut .
Nastawić czas na 30 minut .Naciąć pomidorki cherry.Po upływie 22 minut wyłączyć urządzenie i dołożyć nacięte pomidorki i steki ( rozsunąć ziemniaki i cukinię ) .
Ponownie włączyć urządzenie . Piec jeszcze 8 minut .
Po
upływie czasu pieczenia wyłączyć . Wyjąć rybę , ziemniaki , cukinię i pomidorki
.
Wg
upodobania można posolić .
* podpowiadam , ze jak nie ma cukinii to dokładnie tak samo można piec ogórki .
* podpowiadam , ze jak nie ma cukinii to dokładnie tak samo można piec ogórki .
3 komentarze:
Halibucik pierwsza klasa...brak słów żeby opisać jaki był pyszny...ziemniaczki i cukinie dodatkowo posypałam odrobiną vegety.
Długo szukałam idealnego przepisu na halibuta i w końcu znalazłam,a że akurat mam również patelnie ActiFry tym bardziej byłam zadowolona. Rybka wyszła przepyszna i na pewno jeszcze nie raz będzie gościła na moim stole.
Cieszę się - też lubie halibuta a w ActiFry bardzo często robię różne potrawy.
Prześlij komentarz