piątek, 30 marca 2012

Halibut pieczony z cukinią i pomidorkami

Jestem jednak bałaganiara - okazuje się , że nie wstawiłam jednego z przepisów które powstały przy okazji testowania ActiFry .Zauważyłam dopiero dziś kiedy znów  piekłam halibuta z ziemniakami ( bez pomidorków - a zamiast cukinii był ogórek )  .Zdjęcia z nasturcją zdecydowanie bardziej mi się podobały niż te które mogła bym dziś zrobić .
Pieczenie bez tłuszczowe to ideał .Bardzo zdrowy i polecany przez dietetyków halibut traci przez kontakt z dużą ilością oleju w tradycyjnej obróbce . ActiFry daje mi możliwość zrobienia całej potrawy prawie bez tłuszczu .






Czas : 30 minut + marynowanie halibuta

Składniki :

2 steki z halibuta
3 miarki ActiFry oleju z pestek winogron
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta przyprawy Piri-Piri
1/2 cytryny ( sok )
1/2 małej cukinii
6 pomidorków cherry
4 średnie ziemniaki

Umyć i osuszyć steki z halibuta ( jeśli był mrożony to rozmrozić ). Zrobić marynatę z 2 miarek oleju , soku z cytryny i przypraw . Zalać marynatą rybę i zostawić na godzinę . 


Wyjąć z marynaty i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi .


Cukinię umyć . Usunąć pestki . 


Pokroić w grubsze pół plastry . Ułożyć w pojemniku ActiFry cukinię i ćwiartki ziemniaków  . Posypać szczyptą grubo mielonego pieprzu i przyprawy Piri-Piri , polać miarką oleju .
Nastawić czas na 30 minut .Naciąć pomidorki cherry.Po upływie 22 minut wyłączyć urządzenie i dołożyć nacięte pomidorki  i steki ( rozsunąć ziemniaki i cukinię ) . 
Ponownie włączyć urządzenie . Piec jeszcze 8 minut .


Po upływie czasu pieczenia wyłączyć . Wyjąć rybę , ziemniaki , cukinię i pomidorki .
Wg upodobania można posolić . 

* podpowiadam , ze jak nie ma cukinii to dokładnie tak samo można piec ogórki .

3 komentarze:

Unknown pisze...

Halibucik pierwsza klasa...brak słów żeby opisać jaki był pyszny...ziemniaczki i cukinie dodatkowo posypałam odrobiną vegety.

Unknown pisze...

Długo szukałam idealnego przepisu na halibuta i w końcu znalazłam,a że akurat mam również patelnie ActiFry tym bardziej byłam zadowolona. Rybka wyszła przepyszna i na pewno jeszcze nie raz będzie gościła na moim stole.

Unknown pisze...

Cieszę się - też lubie halibuta a w ActiFry bardzo często robię różne potrawy.