Czas : 1,5 godziny
Składniki :
1 ćwiartka kurczaka
2 marchewki
½ pietruszki
1/8 selera
1/3 pora
4 ziemniaki
kawałek kapusty włoskiej (
trochę większy niż we włoszczyźnie )
¼ papryki czerwonej
¼ papryki żółtej
¼ papryki zielonej
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 kostka bulionu drobiowego
Knorra
1 kostka bulionu cielęcego
Knorra
1 łyżeczka kminku mielonego
1 łyżeczka kminku w ziarnach
¼ łyżeczki pieprzu mielonego
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 łyżki pokrojonego koperku
Do dużego garnka włożyć umytą
ćwiartkę kurczaka , obrane i opłukane warzywa ( 1 marchew pokrojona w plasterki
), ziemniaki pokrojone w gruba kostkę .Kapustę i papryki usiekać w paseczki – kapustę średniej grubości , a
paprykę cienkie .Zalać wodą . Dodać ziele angielskie i liść laurowy, kostki
bulionowe .Doprowadzić do wrzenia
.Gotować na małym gazie 1 godzinę .
Wyjąć mięso i warzywa w całości . Mięso obrać z kości , skórek i chrząstek .
Rozdrobnić i dodać do zupy. Zmniejszyć gaz . Doprawić przecierem pomidorowym ,
kminkiem , mielonym pieprzem .Gotować 30 minut .Podawać posypany koperkiem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz