czwartek, 15 marca 2012

Kapuśniak z włoskiej kapusty z papryką

Przepisów na kapuśniaki jest cała masa .Ten na bazie wywaru z kurczaka ma bardzo ciekawy smak dzięki dodaniu świeżej papryki. Podobny jest do przepisu na ,, Kapuśniak iberyjski „. Też jest zrobiony z włoskiej kapusty i papryki .Smakuje jednak zupełnie inaczej .Różnica wynika z rodzaju zastosowanego mięsa .Tu jest gotowany kurczak- tam wędzony indyk 


Czas : 1,5 godziny

Składniki :

1 ćwiartka kurczaka
2 marchewki
½ pietruszki
1/8 selera
1/3 pora
4 ziemniaki
kawałek kapusty włoskiej ( trochę większy niż we włoszczyźnie )
¼ papryki czerwonej
¼ papryki żółtej
¼ papryki zielonej
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
1 kostka bulionu cielęcego Knorra
1 łyżeczka kminku mielonego
1 łyżeczka kminku w ziarnach
¼ łyżeczki pieprzu mielonego  
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 łyżki pokrojonego koperku
1,5 litra wody

Do dużego garnka włożyć umytą ćwiartkę kurczaka , obrane i opłukane warzywa ( 1 marchew pokrojona w plasterki ), ziemniaki pokrojone w gruba kostkę .Kapustę i papryki usiekać w  paseczki – kapustę średniej grubości , a paprykę cienkie .Zalać wodą . Dodać ziele angielskie i liść laurowy, kostki bulionowe  .Doprowadzić do wrzenia .Gotować  na małym gazie 1 godzinę . Wyjąć mięso i warzywa w całości . Mięso obrać z kości , skórek i chrząstek . Rozdrobnić i dodać do zupy. Zmniejszyć gaz . Doprawić przecierem pomidorowym , kminkiem , mielonym pieprzem .Gotować 30 minut .Podawać posypany koperkiem .

Brak komentarzy: