czwartek, 15 marca 2012

Golonki indycze w sosie z chrzanu Wasabi


Robię przy okazji na wywarze jakąś zupę , lub gotuję golonki w rosole .




Czas : 1,5 godziny



Składniki :



2 małe golonki z indyka

2 marchewki

1 pietruszka

¼ małego selera

kawałek pora

1 cebula

3 ziela angielskie

2 liście laurowe

1 łyżka maggi

2 łyżki masła

1/2 szklanki słodkiej śmietanki

2 łyżki mąki

sól

chrzan Wasabi



Umyte golonki włożyć do średniej wielkości garnka. Warzywa obrać i dodać do golonek. Wrzucić ziele angielskie , liście laurowe i wlać maggi . Zalać woda tak by zakryła mięso . Gotować przez ok. godzinę  do chwili gdy golonki będę  miękkie ( mięso ma odchodzić miękko od kości ). W małym garnuszku rozpuścić masło. Wsypać mąkę . Zamieszać .Dodać chrzan Wasabi ( ilość zależy od tego czy mamy pastę , krem - ja używam krem który jest łagodniejszy i daję na początek 4 łyżeczki ). Rozprowadzić ½  szklanki wywaru z gotowania golonek i śmietanką .Sos doprawić solą i dodać jak trzeba jeszcze chrzanu .



Podawać z ryżem lub ziemniakami i np. z gotowaną marchewką z wywaru.



Wywar z gotowania golonek użyć na zupę .

1 komentarz:

Unknown pisze...

ciekawy pomysł:) indyka na ostro nie jadłam jeszcze, spróbuję coś takiego przemycić mężowi na obiad:D