Robię przy okazji na wywarze
jakąś zupę , lub gotuję golonki w rosole .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
2 małe golonki z indyka
2 marchewki
1 pietruszka
¼ małego selera
kawałek pora
1 cebula
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 łyżka maggi
2 łyżki masła
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki mąki
sól
chrzan Wasabi
Umyte golonki włożyć do
średniej wielkości garnka. Warzywa obrać i dodać do golonek. Wrzucić ziele
angielskie , liście laurowe i wlać maggi . Zalać woda tak by zakryła mięso .
Gotować przez ok. godzinę do chwili gdy
golonki będę miękkie ( mięso ma
odchodzić miękko od kości ). W małym garnuszku rozpuścić masło. Wsypać mąkę .
Zamieszać .Dodać chrzan Wasabi ( ilość zależy od tego czy mamy pastę , krem -
ja używam krem który jest łagodniejszy i daję na początek 4 łyżeczki ).
Rozprowadzić ½ szklanki wywaru z
gotowania golonek i śmietanką .Sos doprawić solą i dodać jak trzeba jeszcze
chrzanu .
Podawać z ryżem lub ziemniakami
i np. z gotowaną marchewką z wywaru.
Wywar z gotowania golonek użyć
na zupę .
1 komentarz:
ciekawy pomysł:) indyka na ostro nie jadłam jeszcze, spróbuję coś takiego przemycić mężowi na obiad:D
Prześlij komentarz