Musztarda może być dodatkiem , a może też być przyprawą . A najlepiej jak się wszystko razem połączy .
Składniki :
1,5 kg karkówki
olej
z pestek winogron
2
płaskie łyżki miodu
1
kostka Bulionu na wędzonym boczku
1/2
płaskiej łyżeczki białego pieprzu mielonego
2
czubate łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy ( tzw. francuskiej )
Mięso
( karkówkę ) oczyścić z żył , przerostów , błon . Wyrównać odcinając sterczące
kawałki tak by karkówka nabrała foremnego kształtu .Umyć i osuszyć .
Przygotować
marynatę ucierając olej z kostką
bulionową , pieprzem , miodem i musztardą. Natrzeć
dokładnie karkówkę i odstawić do lodówki. Ja wstawiam na noc .
Zawinąć
w folię aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 200 * C przez 1,5 godziny
.
Wyjąć . Zlać tłuszcz z pieczenia ( ja robię po prostu dziurkę w folii z boku i zlewam tłuszcz przed odwinięciem mięsa ) .
Wyjąć . Zlać tłuszcz z pieczenia ( ja robię po prostu dziurkę w folii z boku i zlewam tłuszcz przed odwinięciem mięsa ) .
Pokroić
w plastry i podawać albo z musztardą francuską podaną osobno albo na bazie tłuszczu z pieczenia można zrobić
sos musztardowy .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz