wtorek, 6 marca 2012

Karkówka w musztardzie

Pomimo tego , że gotuję w zasadzie na 2 osoby - mięsa piekę w większych kawałkach .Po prostu raz , że bardziej się to opłaca . Dwa - oszczędzam czas . Trzy- kroję potem na porcje , zamrażam i mam gotowe obiady . A oprócz tego kawałek odkładam i traktuję jak wędlinę .


 Musztarda może być dodatkiem , a może też być przyprawą . A najlepiej jak się wszystko razem połączy .




Czas : 1,5 godziny + marynowanie

Składniki :

1,5 kg karkówki
olej z pestek winogron
2 płaskie łyżki miodu
1 kostka Bulionu na wędzonym boczku
1/2 płaskiej łyżeczki białego pieprzu mielonego
2 czubate łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy ( tzw. francuskiej )


Mięso ( karkówkę ) oczyścić z żył , przerostów , błon . Wyrównać odcinając sterczące kawałki tak by karkówka nabrała foremnego kształtu .Umyć i osuszyć .
Przygotować marynatę ucierając  olej z kostką bulionową , pieprzem , miodem i musztardą. Natrzeć dokładnie karkówkę i odstawić do lodówki. Ja wstawiam na noc .


Zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 200 * C przez 1,5 godziny . 


Wyjąć . Zlać tłuszcz z pieczenia ( ja robię po prostu dziurkę w folii z boku i zlewam tłuszcz przed odwinięciem mięsa ) .
Pokroić w plastry i podawać albo z musztardą francuską podaną osobno albo  na bazie tłuszczu z pieczenia można zrobić sos musztardowy .

Brak komentarzy: