Jak
już smażę sznycle drobiowe to w większej ilości i część mrożę .Potem robię
różne sosy i duszę w nich sznycelki . Najsmaczniejsze sosy wychodzą z tego co
jest akurat w lodówce ( tzw. sos myśliwski - czyli co się upoluje )
Składniki
na sznycle :
4-6
sztuki usmażonych sznycelków z drobiu ( panierowane w jajku i bułce tartej )
1
łyżka masła
1
łyżka oleju
1/2 pomidora
1
duży ( lub kilka mniejszych ) korniszon
2
łyżki pokrojonej papryki konserwowej
1
cebula
kawałeczek
suchej kiełbasy ( typ myśliwska )
1/2
łyżeczki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
1/4
łyżeczki miodu
1/2
łyżeczki mielonej papryki
sól
1/2
łyżeczki pieprzu mielonego
listek
laurowy
2
ziarenka ziela angielskiego
3/4
szklanki wody
3
łyżki pokrojonej natki pietruszki
Pomidora,
korniszon , paprykę konserwową , cebulkę, kiełbasę pokroić
w kosteczkę .Wrzucić na patelnię na rozgrzany tłuszcz ( masło z olejem ) .Smażyć
mieszając kilka minut .
Podlać wodą .Zagotować . Włożyć sznycle ,pieprz mielony ,
paprykę mieloną , miód , musztardę , ziele i listek . Przykryć i dusić na małym gazie 10 minut . Doprawić
sos do smaku solą .
Bardzo
prosty sposób na odmienne podanie sznycli które mieliśmy w zapasie .Wersji tego
sosu jest wiele . Zastępowałam paprykę konserwową świeżą lub korniszony
marynowanymi pieczarkami . W zasadzie zasada jest jedna - musi być cebula -
musi być coś marynowanego i musi być coś wędzonego .
1 komentarz:
u mnie nazywa sie to "na winie "
smacznego :)
Prześlij komentarz