Teraz gdy na pólkach pełno
majonezów warto choć na Święta zrobić własny .
Czas : 15 minut
Składniki :
4 żółtka
½ litra oleju ( słonecznikowy
lub z pestek winogron )
musztarda
sok z cytryny
cukier
sól
1/3 szklanki przegotowanej ,
ostudzonej wody
Włożyć żółtka do głębokiej
miski .Dodać 1 łyżeczkę musztardy, 1 łyżeczkę soku z cytryny, szczyptę soli i
szczyptę cukru. Włączyć mikser na największe obroty i dolewać powoli olej .W
trakcie kręcenia dolewać po łyżce wodę by nie był za gęsty i nie zważył się .
Po ukręceniu całości doprawić do smaku .
2 komentarze:
Witam Buniu, chciałabym podpowiedzieć (chociaz trudno Mistrzowi coś doradzac, bo swietnie gotujesz:) ale tak na szybko można ukręcić samemu majonez, który jeszcze nigdy mi sie nie zważył i robi się go w minutkę, pod warunkiem, że ma się blender i do tego wąskie wysokie naczynie. Mianowicie wrzucasz (wszystko na raz) do naczynia całe surowe jajko, ok. szklanki oleju, i dosmaczasz w zależności od upodobań: solą, pieprzem, cukrem, musztardą i odrobiną octu winnego i wkładasz blender do samego dna naczynia i miksujesz (nie odrywając od dna blendera) chwilę do zgęstnienia a jeśli na wierzchu pozostaje jeszcze olej to wtedy unosisz kilka razy blender i gotowe :) Jak za gęsty można dodać odrobinę ciepłej wody lub odwrotnie jak za rzadki to oleju. Widziałam ten sposób dość dawno temu w telewizji i sprawdza się genialnie, szczególnie jak muszę mieć na już majonez, albo po prostu jak chcę mieć domowy majonez. Pozdrawiam Ola
Cały problem w tym , że mam blender bez tego wysokiego naczynia. Muszę polegać na mikserze. Kilka razy próbowałam majonez z całych jajek i jest smaczny ale wolę ten na samych żółtkach- jakoś się przyzwyczaiłam :). Ja już mało zużywam majonezu ( na 2 osoby i to rzadko )- teraz jak kręcę to z 1 żółtka , a na Święta najwyżej z 2 i starczy nam.
Pięknie dziękuję za podpowiedź. Zawsze chętnie się uczę ( podobno uczymy się do ostatniego dnia). A do mistrzostwa mi daleko :)
Prześlij komentarz