piątek, 30 marca 2012

Galareta drobiowo-wieprzowa


Galareta mieszana z drobiu i wieprzowiny . Delikatniejsza od tej robionej z samych nóżek wieprzowych ( z dodatkiem innego mięsa wieprzowego ).



Czas : 3 i 1/2  godziny

Składniki : 1 nóżka wieprzowa
                    1 mała golonka wieprzowa
                    2 udka z kurczaka
                    2 marchewki
                    1 pietruszka
                    1/8 selera
                    ½ pory
                    1 kostka bulionu drobiowego Knorra
                    3 liście laurowe
                    4 ziela angielskie
                    4 jajka na twardo
                    2 łyżki usiekanej zielonej pietruszki
                    3 ząbki czosnku
                    Pieprz mielony
                    2 ½ litra wody
                    1 łyżeczka soli
                    Maggi w płynie

Oczyszczone i podzielone na kawałki mięso zalać wodą . Dodać ziele angielskie, liście laurowe i kostkę bulionu drobiowego . Gotować przez 2 godziny . Dodać warzywa i gotować jeszcze przez 30 minut . Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić ( powinno zostać ok. 1  litra wywaru. Mięso oddzielić od kości i rozdrobnić .( tłuszcze z nóżki i golonki rozetrzeć na miazgę . Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć z solą , dodać do wywaru . Wywar doprawić maggi. Na dno  foremki do babki z kominkiem ( lub innej miski ) położyć plasterki marchewki ósemki jajek na twardo. Posypać natką pietruszki. Włożyć mięso i zalać wywarem . Zostawić do zastygnięcia.  

Brak komentarzy: