Galareta mieszana z drobiu i
wieprzowiny . Delikatniejsza od tej robionej z samych nóżek wieprzowych ( z
dodatkiem innego mięsa wieprzowego ).
Czas : 3 i 1/2 godziny
Składniki : 1 nóżka wieprzowa
1 mała golonka wieprzowa
2 udka z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
½ pory
1 kostka bulionu drobiowego
Knorra
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 jajka na twardo
2 łyżki usiekanej zielonej
pietruszki
3 ząbki czosnku
Pieprz mielony
2 ½ litra wody
1 łyżeczka soli
Maggi w płynie
Oczyszczone i podzielone na
kawałki mięso zalać wodą . Dodać ziele angielskie, liście laurowe i kostkę
bulionu drobiowego . Gotować przez 2 godziny . Dodać warzywa i gotować jeszcze
przez 30 minut . Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić ( powinno zostać ok. 1
litra wywaru. Mięso oddzielić od kości i
rozdrobnić .( tłuszcze z nóżki i golonki rozetrzeć na miazgę . Czosnek
zmiażdżyć i rozetrzeć z solą , dodać do wywaru . Wywar doprawić maggi. Na
dno foremki do babki z kominkiem ( lub
innej miski ) położyć plasterki marchewki ósemki jajek na twardo. Posypać natką
pietruszki. Włożyć mięso i zalać wywarem . Zostawić do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz