piątek, 9 marca 2012

Łosoś w pieprznych kwiatach


Marynata decyduje o późniejszym smaku ryby . Łosoś lubi różne smaki . Tym razem potraktowałam go wszystkimi rodzajami pieprzu - marynowanymi , grubo ziarnistym białym i kolorowym . A dla złagodzenia mocy pieprzu dołożyłam mieszankę kwiatów jadalnych .
Czas : 1 godzina
Składniki:
1 filet z łososia ze skórą ( na 2 porcje )
1 łyżeczka różowego pieprzu marynowanego
1 łyżeczka zielonego pieprzu marynowanego
szczypta  zmielonego białego pieprzu
szczypta  grubo zmielonego pieprzu kolorowego
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżka mieszanki kwiatów jadalnych Kotanyi
olej z pestek winogron
szczypta soli
mąka do oprószenia
3 łyżki wrzącej wody
Rybę umyć , osuszyć .Kwiaty zalać wrzątkiem , a po kilku minutach dodać do nich miód i wymieszać . Przygotować marynatę z 1/4 szklanki oleju , miodu z kwiatami , soku z cytryny , pieprzu marynowanego ( obu gatunków - lekko je rozgnieść ), białego pieprzu . Zalać marynatą łososia i zostawić na 30 minut w chłodzie .


Wyjąć rybę z marynaty , obetrzeć , osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi .

Posolić , posypać szczyptą grubo mielonego kolorowego pieprzu .Oprószyć mąką .

Marynatę przecedzić przez sitko .

Na patelni rozgrzać olej i smażyć łososia na rumiano ( kłaść na początek skórą na rozgrzany olej - potem przewrócić ) .Dołożyć na patelnię odcedzone z marynaty kwiaty , pieprz marynowany .Dosmażyć rybę .

Podawać z lekka sałatą z owocowym dresingiem .

1 komentarz:

Szana pisze...

niesamowity ten łosoś, jutro serwuję swojego w warzywach, ale może zmienię na twojego?
pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
szana - banana,
www.gastronomygo.blogspot.com