O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

sobota, 10 marca 2012

Bunia piecze kacze piersi


Nie mogę zrozumieć czemu kaczki raz są na rynku raz znikają . Szczęśliwi posiadacze własnego drobiu nie muszą na nie polować . Śmieszne , że dawno temu w  ,,kartkowych" czasach kupowałam i piekłam więcej kaczek niż teraz .No ale dość dywagacji na temat dostępności kaczek na rynku . Upolowałam kacze piersi i mamy dziś obiadek . Przy okazji testuję nowe naczynie Tuppeware .
Czas: 2 godziny + marynowanie mięsa
Składniki:
2 pojedyncze piersi kaczki
3 łyżki oleju z pestek winogron
1 czubata łyżka majeranku
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
2 łyżki sosu Teryiaki ( sosu sojowego , lub łyżka maggi i łyżeczka powideł  )
2 łyżki masła
szczypta soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 gałązki rozmarynu
2 duże jabłka
odrobina octu balsamicznego

Umyć i osuszyć piersi . Naciąć skórę w krateczkę . Wymieszać 3 łyżki oleju z sosem Teryiaki , miodem , majerankiem, papryką , pieprzem , solą . Natrzeć piersi z kaczki wcierając dobrze marynatę w mięso. 

Ułożyć w zamykanym  pojemniku i zostawić na noc w lodówce .


Na  rozgrzaną patelnię ceramiczną lub teflonową położyć skórą do dołu piersi i obrumienić .
Przełożyć na drugą stronę i też zarumienić . Przełożyć piersi do naczynia Tuppeware ( lub innego szczelnego naczynia do pieczenia mięs ) . 


Na patelnię po podsmażaniu mięsa wlać 1/2 szklanki wody i zagotować ją . Płyn przelać na piersi kacze .Dołożyć gałązki rozmarynu i masło .
Piekarnik rozgrzać do 180 * C . Do gorącego wstawić dokładnie przykryte naczynie z mięsem . Piec 15 minut . Zmniejszyć temperaturę do 160 * C i piec 15 minut .
Jabłka przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne . Dorzucić do mięsa . Znów podnieść temperaturę do 180 * C i piec jeszcze 30 minut . 


Wyjąć naczynie z piekarnika - odkryć i niech chwilę odparowuje . Piersi z kaczki ułożyć na desce

 i pokroić w ukośne plastry .

Doprawić do smaku sos octem balsamicznym .
Podawać obłożone upieczonymi kawałkami jabłek .

1 komentarz:

grazyna pisze...

Pyszności :)
Mnie się udało upolować całą kaczkę i już myślę, jak ja zrobić .