Już dawno przekonałam się , że
zwykłe ziemniaki mogą być podstawą niezwykłych dań. A jako dodatek do innych
potraw są fantastyczne . Trzeba tylko trochę z nimi poeksperymentować . Puree z
wieloma warzywami ( marchew , pietruszka , dynia itd. ) , kremowe ze śmietanką
, masłem . Z serami . Gałka muszkatołową .Pozostają jeszcze puree zapiekane ,
mieszane z kawałkami różnych dodatków . Te mogą być samodzielnymi daniami lub
wspaniałym dodatkiem . Dziś proponuję zmieszać kremowe puree z usmażonymi
pieczarkami .
1/2 kg ziemniaków
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
3 łyżki masła
sól
szczypta białego pieprzu
mielonego
20 dag pieczarek
3 łyżki oleju
4 łyżki pokrojonej natki
pietruszki
Ziemniaki obrać i ugotować w
osolonej wodzie .Pieczarki oczyścić i pokroić w
plasterki .Usmażyć na rumiano na oleju . Posolić i doprawić pieprzem .Odcedzić ziemniaki .Utłuc
dodając do nich masło i śmietankę .
Dodać gorące pieczarki i natkę
pietruszki - wymieszać .
Można podać jako samodzielne
danie np. z maślanką do popicia , jajkiem sadzonym , podsmażoną kiełbaską ( np.
kotletami z mortadeli panierowanej ) .
4 komentarze:
Takie jedzonko to ja uwielbiam . Proste wykonanie, smakuje lepiej niż schabowy. Do tego tylko mizeria i niebo w gębie . No może leszcze jajeczko sadzone (to będzie taka wersja luksusowa) .
Wygląda smakowicie koniecznie spróbuję. Masz tyle pomysłów, że sama nie wiem czy Ci podpowiadać, bo może tak robisz, ale co tam ;) No więc do takiego puree dodaję sporo pieprzu i gałki muszkatołowej i jest rewelacyjne! Przyznam, że jestem już wiekową kucharka a odkryłam to dopiero niedawno, polecam i pozdrawiam :)Aleksandra (Mam problem z wybraniem profilu, nie wiem właściwie do czego się "podłączyć")
Dzięki- pieprz biały na pieczarki daje tak , ze jest dość pieprzne - ale gałki nie dawałam ( tzn. robie puree z gałka ale do tego z pieczarkami nie dawałam- spróbuję następnym razem )
Tzn. myslałam wogóle o samym puree do różnych potraw, wedle uznania ;)
Prześlij komentarz