sobota, 24 marca 2012

Puree ziemniaczane z pieczarkami


Już dawno przekonałam się , że zwykłe ziemniaki mogą być podstawą niezwykłych dań. A jako dodatek do innych potraw są fantastyczne . Trzeba tylko trochę z nimi poeksperymentować . Puree z wieloma warzywami ( marchew , pietruszka , dynia itd. ) , kremowe ze śmietanką , masłem . Z serami . Gałka muszkatołową .Pozostają jeszcze puree zapiekane , mieszane z kawałkami różnych dodatków . Te mogą być samodzielnymi daniami lub wspaniałym dodatkiem . Dziś proponuję zmieszać kremowe puree z usmażonymi pieczarkami .



1/2 kg ziemniaków
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
3 łyżki masła
sól
szczypta białego pieprzu mielonego
20 dag pieczarek
3 łyżki oleju
4 łyżki pokrojonej natki pietruszki


Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie .Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki .Usmażyć na rumiano na oleju . Posolić i doprawić pieprzem .Odcedzić ziemniaki .Utłuc dodając do nich masło i śmietankę .


Dodać gorące pieczarki i natkę pietruszki - wymieszać .


Można podać jako samodzielne danie np. z maślanką do popicia , jajkiem sadzonym , podsmażoną kiełbaską ( np. kotletami z mortadeli panierowanej ) .


4 komentarze:

Grzegorz pisze...

Takie jedzonko to ja uwielbiam . Proste wykonanie, smakuje lepiej niż schabowy. Do tego tylko mizeria i niebo w gębie . No może leszcze jajeczko sadzone (to będzie taka wersja luksusowa) .

Anonimowy pisze...

Wygląda smakowicie koniecznie spróbuję. Masz tyle pomysłów, że sama nie wiem czy Ci podpowiadać, bo może tak robisz, ale co tam ;) No więc do takiego puree dodaję sporo pieprzu i gałki muszkatołowej i jest rewelacyjne! Przyznam, że jestem już wiekową kucharka a odkryłam to dopiero niedawno, polecam i pozdrawiam :)Aleksandra (Mam problem z wybraniem profilu, nie wiem właściwie do czego się "podłączyć")

Unknown pisze...

Dzięki- pieprz biały na pieczarki daje tak , ze jest dość pieprzne - ale gałki nie dawałam ( tzn. robie puree z gałka ale do tego z pieczarkami nie dawałam- spróbuję następnym razem )

Anonimowy pisze...

Tzn. myslałam wogóle o samym puree do różnych potraw, wedle uznania ;)