czwartek, 1 marca 2012

Różane gruszki


Syrop różany to doskonały aromatyzer . Wykorzystuję go do wielu dań w swojej kuchni .I to nie tylko tych na słodko .
Czas :15 minut
Składniki:
2 duże twarde gruszki
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4  szklanki syropu różanego
4 małe łyżeczki konfitury z róży


Zagotować 3 szklanki wody z cukrem i syropem . Obrać gruszki . Przekroić na pół i delikatnie usunąć gniazda nasienne . 


Włożyć połówki gruszek do syropu i gotować na małym gazie aż zmiękną ( czas zależy od gatunku gruszek ).

Wyjąć z syropu . Ostudzić . Na każdą połówkę położyć odrobinę konfitury różanej .Posypać brązowym cukrem .
Deser jest dość słodki . Mnie osobiście zestawienie smaku gruszki z zapachem i smakiem róży bardzo odpowiada .

Brak komentarzy: