piątek, 2 marca 2012

Łosoś z imbirem i pietruszką

 
Przepis w kategorii : Kuchenne połowy
Łosoś z imbirem i pietruszką


Komponowanie marynat do ryb to całe wyzwanie . Co połączyć z czym żeby smaki się uzupełniały . Jaka marynata do jakiej ryby ? Tym razem dodałam do klasycznej marynaty z cytryny i oleju natkę pietruszki i świeży imbir .
Czas : 30 minut + macerowanie łososia
Składniki :
1 duży stek z łososia ( lub 2 małe )*
1/2 cytryny
1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
1 łyżka masła
olej z pestek winogron
1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
szczypta soli
pieprz biały grubo mielony
mąka do oprószenia ryby
ok. 2 cm korzenia świeżego imbiru
1/3 pęczka natki pietruszki


Stek z łososia ułożyć w pojemniczku ( umyty i osuszony ).Natkę pietruszki bardzo dobro posiekać i posypać nią stek . Przygotować marynatę z 1/3 szklanki oleju , soku z cytryny , otartej skórki cytrynowej , pokrojonego cienko kawałka imbiru ( 1/3 przygotowanego kawałka ), miodu , szczypty pieprzu , cukru . Zostawić na ok. pół godziny .


Wyjąć z marynaty i obetrzeć z marynaty ( marynatę zachować ) . 
Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Lekko posolić i posypać pieprzem .Oprószyć mąką .

Pokroić resztę imbiru i wrzucić na rozgrzany na patelni olej . 

Chwilę smażyć aromatyzując olej. Zdjąć z patelni .
Przecedzić przez sitko marynatę .

Łososia smażyć na złoto z obu stron .Pod koniec smażenia dodać masło i odcedzoną z marynaty natkę pietruszki , imbir i skórkę cytrynową .Niech się ryba nimi pokryje .

Podawać z mieszanka sałat i ziemniakami z wody .
* Ja smażę na 2 osoby jeden większy stek bo tyle nam starczy ale normalnie kazdemu proponuje dać 1 tej wielkości jaki zje

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Świetny przepis, muszę to wypróbować. Dziękuję.

Aldi pisze...

Pyszności :)

Unknown pisze...

PO PROSTU PYSZNOSCI- UWIELBIAM RYBKI I TWOJE DANIA BUNIU:))))
POZDRAWIAM - MARIA7