O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

poniedziałek, 5 marca 2012

,,U Buni na imieninach .....albo niespodziewani goście w progu ":

Wygrzebuję w starych przepisach te których jeszcze nie wstawiłam , a które uważam za warte tego by się na blogu wśród innych pomysłów znalazły . Jednym z takich wartych zapamiętania jest moim zdaniem pomysł na ,, jajka luksusowe " . Już dawno zauważyłam , że warto zainwestować w malutkie słoiczki kawioru , cawiartu i mięsa raków , krewetek czy homara . Kupić . Postawić w lodówce i niech sobie stoją .W razie najazdu niespodziewanych gości będzie jak znalazł . Na zimno- jajka dekorowane powyższymi zapasami , kanapki - na ciepło bliny z kawiorem , placki ziemniaczane z cawiartem Wasabi , barszcz biały z chrzanem i cawiartem Wasabi .Zresztą sami wymyślicie . Zdjęcie jajek przedpotopowe - ale co tam ważne , że jest .




Jajka na twardo z majonezem i kawiorem 

Czasem trzeba zrobić coś szybkiego z tego co jest w domu tak by ,,rwało oczy "
Czas : 15 minut
Składniki :
kilka jajek ( trzeba liczyć 2-3 połówki na osobę )
mięso raków w zalewie ( malutki słoiczek warto zawsze mieć w zapasie )
majonez
cawiart czerwony ( taki ,,kawior" z alg lub czerwony kawior ) - odrobina do dekoracji
kilka listków natki pietruszki
kawałeczek czerwonej papryki
sos Sambal Oelek
chrzan Wasabi ( pasta )
utarta na tarce jarzynowej rzodkiewka ( 1 na 3 jajka )
Jajka ugotować na twardo .Ostudzić . Obrać .Przekroić na połówki. Ułożyć na sałacie .
Dekorować . Proponuję 3 wersje :
- mięso raków na majonezie rzodkiewkowym :( zmieszać odrobinę majonezu z utartą rzodkiewką ) ułożonym na połówce jajka , posypane utartą rzodkiewką i obłożone mięsem raka


-cawiart zielony na majonezie  o smaku Wasabi :( zmieszać odrobinę majonezu z chrzanem Wasabi ) ułożonym na połówkach jajek , udekorowane zielonym cawiartem


-cawiar czerwony na majonezie paprykowym : ( zmieszać odrobinę majonezu z Sosem Sambal Oelek i drobniutko pokrojoną papryką ) ułożonym na połówkach jajek , udekorowane czerwonym cawiartem i paseczkami papryki + listki natki pietruszki 

 
I wersja uproszczona 



1 komentarz:

Samantha pisze...

Świetna przekąska na zimno, pozdrawiam :)