poniedziałek, 26 marca 2012

Wiosenny omlet


Delikatniejsza wersja poprzednio robionego omletu z pieczarkami i boczkiem ( Omlet dla Buni )  . Danie szybkie , proste . W zasadzie wszystkie składniki prawie zawsze mam w domu . Czasem pieczarki sie kończą ale to nie problem kupić kilka .W moim przypadku taki jeden omlet robie na 2 osoby - ale normalnie jest to chyba jedna porcja . Typowo wiosenne danie - kolorowo na talerzu i nie trzeba stać w kuchni .





Czas : 20 minut

Składniki :

3 jajka
4 średnie pieczarki
1 łyżka masła
2 łyżki oleju z pestek winogron
sól do smaku
pieprz  biały mielony do smaku
3 pomidorki koktajlowe lub 1/4 średniej wielkości pomidora
garść usiekanego szczypiorku
1 łyżka usiekanej natki pietruszki
Pieczarki oczyścić i przekroić na połówki . Pokroić na pół plasterki .


 Na patelni rozgrzać olej  i usmażyć na  nim na rumiano pieczarki. Posolić i posypać pieprzem .Zdjąć z patelni . 


Jajka wbić do miseczki i dobrze roztrzepać - lekko posolić  . 


Na patelni do omletów roztopić masło . Wlać masę jajeczną i podgrzewać bez mieszania na małym gazie aż sie zetnie ( w trakcie smażenia delikatnie podwijać łopatką do omletów brzegi i przechylając patelnie powodować by płynna masa spływała na spód i szybciej sie ścinała ). 


Kiedy wierzch będzie ścięty wyłożyć na połówkę pieczarki , pokrojone w kosteczkę pomidorki , szczypior i natkę . 

Przykryć drugą połówką - można złożyć n a ćwiartki. Zsunąć na talerz . 
Nie przejmować sie wypadającym farszem bo akurat to cały urok tego omletu - kolorowe akcenty.


Podawać na ciepło bezpośrednio po zrobieniu .

1 komentarz:

Dorota "Moje Małe Czarowanie" Owczarek pisze...

Takie omlety to wspaniałe danie na sniadanie i obiad i kolację:-)