niedziela, 18 marca 2012

Zielone szaszłyczki naleśnikowe


Jabłkowe naleśniki z owocami – mogą być deserem , albo delikatnym daniem obiadowym .

Czas :30 minut


Składniki :

2 jajka
½ szklanki mleka
6 łyżek mąki ( ani płaskie, ani czubate – takie średnie )
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kisielu  jabłkowego ( taki na ½ litra wody )
1 łyżeczka barwnika spożywczego zielonego (  Super Cook-Green )
3 łyżki oleju
szczypta soli
1 puszka ,, Koktajlu z owoców tropikalnych „( banan, papaja,, ananas ,guava )
10 kulek winogron
1 tabliczka mlecznej czekolady + kilka łyżek mleka
bita śmietana ( może być w sprayu )


Z jajek, mąki, mleka, szczypty soli, proszku do pieczenia , kisielu ( sypki ), barwnika , 2 łyżek oleju zrobić ciasto naleśnikowe .Odstawić . Rozgrzać na patelni do naleśników 1 łyżkę oliwy obracając patelnią tak by cała się natłuściła .Zlać olej. Nabierać  chochelką do zupy ciasta naleśnikowego i wlewać na patelnię . Rozprowadzić ciasto po patelni obracając nią . Usmażyć 6 naleśników ( obracając naleśniki w trakcie smażenia ).
Naleśniki przekrawać na pół .Każdą połówkę zwijać  tak by powstawał zgrabny rulonik . Ruloniki nadziewać po 6 sztuk na patyczki do szaszłyków .
Podawać obok wymieszanych ( odsączonych z syropu ) owoców + przekrojone na połówki winogrona .Obok  podać bita śmietanę i roztopioną czekoladę do polewania ( roztopić z kilkoma łyżkami mleka by była płynna )

Brak komentarzy: