Moja Prababcia robiła ćwikły o
różnych smakach - szczególnie na Wielkanoc . A że Święta za pasem pora
przypomnieć trochę przepisów na potrawy , które zagoszczą na Wielkanocnym stole
Czas : 40 minut
Składniki :
1 średni buraczek ćwikłowy
10 dag tartego chrzanu
Sól
Miód płynny
Sok z cytryny
2 łyżki konfitury do mięs z
żurawiny
2 łyżki suszonej żurawiny (
jeśli jest za sucha to wcześniej namoczyć )
Rozpoczynamy od przygotowania
podstawowej ćwikły .W zasadzie jest to standardowy przepis tyle , ze nie używam
cukru a miód ( jest zdrowszy ).
Buraczki ugotować do
miękkości w łupinach . Obrać . Utrzeć na
tarce jarzynowej ( grube oczka ). Wymieszać z utartym chrzanem . Doprawić solą , miodem,
sokiem z cytryny .
Dodać do smaku konfitury
żurawinowej ( takiej jak do mięs ) + suszone żurawiny .Doskonała o ostro-winnym
smaku. Pasuje do mięs , wędlin i pasztetów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz