środa, 28 marca 2012

Żurawinowa ćwikła z chrzanem


Moja Prababcia robiła ćwikły o różnych smakach - szczególnie na Wielkanoc . A że Święta za pasem pora przypomnieć trochę przepisów na potrawy , które zagoszczą na Wielkanocnym stole

  
Czas : 40 minut

Składniki :
1 średni  buraczek ćwikłowy
10 dag tartego chrzanu
Sól
Miód płynny
Sok z cytryny
2 łyżki konfitury do mięs z żurawiny
2 łyżki suszonej żurawiny ( jeśli jest za sucha to wcześniej namoczyć )

Rozpoczynamy od przygotowania podstawowej ćwikły .W zasadzie jest to standardowy przepis tyle , ze nie używam cukru a miód ( jest zdrowszy ).
Buraczki ugotować do miękkości  w łupinach . Obrać . Utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ). Wymieszać z  utartym chrzanem . Doprawić solą , miodem, sokiem z cytryny .

Dodać do smaku konfitury żurawinowej ( takiej jak do mięs ) + suszone żurawiny .Doskonała o ostro-winnym smaku. Pasuje do mięs , wędlin i pasztetów.

Brak komentarzy: