Aromatyczny schab w marynacie
pieczony w foliowym rękawie .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
3 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki przyprawy ,, Soczysty
schab w sosie winnym ‘ Knorra
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka mielonej papryki
2 łyżki majeranku
Z oleju i przypraw zrobić pastę
i natrzeć nią schab ( ja wyrównuję schab obcinając sterczące kawałki i
odkładając je np. na gulasz ) .Mięso włożyć w zamykany pojemnik i zostawić w
lodówce przez 24 godziny . Potem przełożyć do rękawa foliowego i zamknąć
zapinką . Piec w rozgrzanym do 200 * C piekarniku przez 1,5 godziny.
Wyjąć . Rozciąć ostrożnie rękaw
i zlać do jakiegoś naczynia sos z pieczenia .
Schab wystudzić .Kroić w
plastry i podawać z ćwikłą , chrzanem , sosem tatarskim .
Można też podgrzać na ciepło i
podać jako danie obiadowe . Sos trzeba wtedy zagęścić mąką i dodać śmietanki .
Ja sos mrożę i używam do kluch na parze lub kopytek
3 komentarze:
Świetna propozycja swiatecznych pieczeni, pozdrawiam :)
Do Świąt jeszcze 2 tygodnie, co z nim zrobisz? Zjesz a potem robisz następny? Jest pyszny i gratuluję dochodów!!
Hi hi - to zeszłoroczny schabik - uzupełniam Wielkanocne przepisy żeby były wstawione jak by ktos chciał skorzystać z przepisu . A taki schabik piekę często - wychodzi taniej niż wędlina . Dzielę na porcje i zamrażam ( i do chlebka i na obiady ) . Świąteczny będzie pieczony dopiero w piątek przedświąteczny .
Prześlij komentarz